Glavno RS i matica

Dačić: Unija Komora je deseta država koja je povukla priznanje „Kosova“

„VUČIĆ IDE U HELSINKI GDE ĆE IMATI VAŽNE SUSRETE SA MERKELOVOM, BIĆE I ORBAN I KURC“
  • Povodom prištinskog podizanja carina na robu iz Srbije rekao: „Šta oni misle, da ćemo podržati Kosovo? Kakva je to divlja kampanja? Juče sam dobio izveštaj iz Njujorka, gde generalni konzul Kosova pravi prijem za šefove misija u UN, na kojem govori Niki Hejli. Oni na svakom koraku lobiraju za nezavisnost, zapadne i islamske zemlje im pomažu, a bune se kada Srbija ukazuje da nema priznavanja statusa bez okončanja dijaloga”

UNIJA Komora, ostrvska država u Indijskom okeanu, povukla je priznanje Kosova, potvrdio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

To je deseto povlačenje priznanja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Dačić je rekao da Priština govori da su povlačenja priznanja Kosova laži i klevete, jer ih to boli. Iako su, kaže Dačić, rekli da su to neke „bezveze zemlje”, to je ipak 10 glasova u UN.

Do sada su priznanje Kosova povukli Grenada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Unija Komora je po državnom uređenju republika, smeštena na sjevernom djelu Mozambičkog kanala na istočnoj obali Afrike između sjeveroistočnog Mozambika i sjeverozapadnog Madagaskara.

Država se sastoji od tri velika ostrva i brojnih manjih ostrva i ima oko 795.000 stanovnika. Glavni grad je Moroni.     

Govoreći o odluci privremenih institucija u Prištini da za deset odsto povećaju porez na robu iz Srbije, Dačić je istakao da je postalo pravilo da kada se najavi mogućnost nastavka dijaloga – dolazi do raznih incidenata na KiM.

„To ne može više da bude slučajnost. Pokazuje da lideri Prištine ne žele napredak dijaloga, ne žele kompromis. Hoće da se vrate na staru politiku, da je sve rešeno”, rekao je Dačić.

Povodom tvrdnji iz Prištini kažu da je ta mjera donijeta kao odgovor na „divlju kampanju”, naglasio je:

„Šta oni misle, da ćemo podržati Kosovo? Kakva je to divlja kampanja? Juče sam dobio izveštaj iz Njujorka, gde generalni konzul Kosova pravi prijem za šefove misija u UN, na kojem govori Niki Hejli. Oni na svakom koraku lobiraju za nezavisnost, zapadne i islamske zemlje im pomažu, a bune se kada Srbija ukazuje da nema priznavanja statusa bez okončanja dijaloga. Govore da su laži i klevete da su povukli priznanje. Nema divljijih poteza nego kada se vuku jednostrani potezi”.

Na ovaj korak Prištine reagovao je Brisel, koji traži hitno objašnjenje. Portparolka EU Maja Kocijančič je rekla da su te mjere jasno kršenje obaveza Kosova u okviru CEFTA sporazuma.

Dačić je rekao da je ova reakcija EU posljedica toga što na ovo ne može da se zažmuri.

„Vučić ide na sastanak u Helsinki, tamo će imati važne sastanke sa Merkelovom, biće i Orban i Kurc. Videćemo kakve će biti reakcije EU. Ne očekujemo da neko navija za Srbiju. Ako je bilo dogovoreno da se nastavi dijalog do kraja nedelje, šta ovo znači? Oni ne žele da se nastavi dijalog”, ukazuje Dačić.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar