Glavno Federacija/BiH

Dodik i Primakov: Postoje pretpostavke da odnosi BiH i Rusije budu još bolji

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM RUSKE HUMANITARNE MISIJE

ODNOSI BiH i Ruske Federacije su dobri, konstatovano je na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i poslanika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i predsjednika Ruske humanitarne misije Jevgenija Primakova, koji je održan danas u Banjaluci.

Dodik i Primakov su se usaglasili da su odnosi dvije države dobri, kao što su dobre i pretpostavke da se ta saradnja unapređuje u svim oblastima.

Privredna saradnja je svakako jedna od tih oblasti za čije intenziviranje vlada obostrani interes.

Naglašeno je i da je ta saradnja posebno dobra sa Republikom Srpskom, u koju je Ruska Federacija ušla sa značajnim investicijama, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik i Primakov su razgovarali i o aktuelnim političkim pitanjima u BiH, s naglaskom na formiranju vlasti na nivou BiH,  ali i evropskim integracijama za koje je u BiH postignut konsenzus.

SUSRETU PRISUSTVOVAO I AMBASADOR RUSIJE U BiH PETAR IVANCOV

Čubrilović i Primakov: Rusija i Srpska imaju čvrste privredne, istorijske i institucionalne veze

PREDSJEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je, u Banjaluci, razgovarao sa deputatom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i članom Komiteta za međunarodne odnose Jevgenijem A. Primakovom o mogućnostima unapređenja privredne, naučne, kulturne i međuparlamentarne saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske.

Na sastanku, kojem je prisustvovao ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov, istaknuto je da Ruska Federacija i Republika Srpska imaju čvrste privredne, istorijske i institucionalne veze, te da je neophodno dalje raditi na intenziviranju ekonomske, parlamentarne, obrazovne i kulturne saradnje.

Čubrilović je istakao da Narodna skupština Republike Srpske ima prijateljsku saradnju sa Zakonodavnom skupštinom Sankt Peterburga, u skladu sa Protokolom o saradnji između dva parlamenta, te da je nakon posjete predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko, međuparlamentarna saradnja podignuta na viši nivo, što je od posebnog značaja za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjednik Čubrilović zahvalio se Ruskoj Federaciji na objektivnom pristupu i podršci politici dijaloga i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu, istakavši da je Ruska Federacija pokazala da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne akte.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o procesu formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH. Predsjednik Čubrilović je istakao da je očigledno da određene političke stranke iz Sarajeva svjesno blokiraju formiranje Savjeta ministara BiH, čime nanose štetu cijeloj zemlji.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar