Главно РС и матица

Испред Народне скупштине – као и Петог октобра – опет увјерени да Србија само са њима има будућност

МУП ОБЈАВИО ДА ИХ ЈЕ ДО 7.500, ПОСЛИЈЕ МИТИНГА КРЕНУЛИ ПРЕМА ВЛАДИ И ТРГУ СЛАВИЈА
  • Професор Факултета политичких наука у Београду Чедомир ЧУПИЋ: „Вучић је будућност Србије изједначио са сопственом будућношћу, а будућност једне земље не сме да зависи од било којег појединца. Склопио је ужасан договор са ужасним људима и постао је њихов саучесник, али и њихов талац. Одметнуо се од Устава и закона“
  • Прије Чупића, глумац Хаџи Ненад МАРИЧИЋ рецитовао песму Владислава Петковића Диса „Наши дани“ и рекао да „од данас више ништа неће бити исто“: „Србија је била, јесте и биће слободна“

ПРОФЕСОР Факултета политичких наука Чедомир Чупић оптужио је данас предсједника Србије Александра Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.

„У своје руке је узео сву извршну и законодавну васт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде“, рекао је Чупић на скупу „Један од пет милиона“ испред Дома Народне скупштине у центру Београда.

Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом „Будућност Србије“, држава Србија нема никакву будућност са њим.

„Он је будућност Србије изједначио са сопственом будућношћу, а будућност једне земље не сме да зависи од било којег појединца. Склопио је ужасан договор са ужасним људима и постао је њихов саучесник, али и њихов талац. Одметнуо се од Устава и закона. Он је одметник у 21. веку! Његова самовоља постала је безгранична. То је тешка злоупотреба институција и људи у јавном сектору, које натерује аутобусима на митинге“, рекао је он.

Чупић је оцијенио да и најближи сарадници предсједника и војска и полиција треба да му саветују да поднесе оставку.

Прије Чупића, глумац Хаџи Ненад Маричић рецитовао је пјесму Владислава Петковића Диса „Наши дани“.

Он је рекао да од данас више ништа неће бити исто.

„Србија је била, јесте и биће слободна. Живела слободна Србија“, рекао је он, што су окупљени испратили узвицима „Готов је“.

Протестни скуп под називом „Сви као један 1 од 5 милиона“ почео је  око 15.20 испред Дома Народне скупштине у центру Београда, интонирањем химне Србије.

Након говора планирано је да протестна шетња буде организована до зграде Владе Србије у Немањиној улици, затим до Трга Славија и натраг до парламента.

Испред зграде парламента је заустављен саобраћај, а учесници протеста носе заставе Србије и транспаренте на којима, уз обавезно „Један од пет милиона“, пише и име града из којег су дошли. На транспарентима су исписана имена Сремска Митровица, Темерин, Топола, Шид, Стара Пазова, Крагујевац, Нови Сад, Врбас, Петровац на Млави, Србобран, Лазаревац, Пожега, Кикинда, Ваљево, Јагодина и други.

Примјећен је и транспарент „Један од пет милиона Косово и Метохија“, а људи који га носе казали су да су дошли из Зубиног Потока, Лепосавића, Јариња и других места у покрајини.

Око зграде Дома Народне скупштине налазе се мање снаге полиције са кацигама и штитовима.

Божовић: МУП окупирао Скупштину, полиција чак и по канцеларијама

Замјеник шефа посланичке групе Демократске странке Балша Божовић изјавио је данас да је Скупштина Србије, „централна политичка институција, под окупцијом Министарства унутрашњих послова“ јер је полиција „под пуном ратном опремом“ ушла у њу противно одредбама Закона о Скупштини.

„Чланом 71 овог Закона предвиђено да полиција може да ту буде само уз сагласност Скупштине, односно Генералног секретеријата“, рекао је Божовић, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

МУП: Испред Народне скупштине окупило се између 7.300 и 7.500 људи

Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да се на протесту „Један од пет милиона“, који се одржава испред Дома Народне скупштине у Београду, окупило „између 7.300 и 7.500″ људи.

Како се додаје, скуп је почео око 15.30 и протиче без инцидената.

„Из читаве Републике Србије на скупу је присутно између 7.300 и 7.500. Тачан број Министарство унутрашњих послова ће саопштити у наредним сатима“, навело је то министарство.

Скуп „Један од пет милиона“ почео је око 15.20 испред Дома Народне скупштине у центру Београда.

Простор испред Скупштине Србије је у потпуности испуњен од фонтане на Тргу Николе Пашића до Главне поште. Испуњен је почетак Булевара краља Александра, као и Улица кнеза Милоша у висини Пионирског парка.

Људи су се распоредили и у Пионирском парку, углавном по пјешачким стазама, као и испред Скупштине града.

Саобраћај у Таковској је заустављен, као и у Булевару краља Александра и испред Скупштине Србије, до Теразијског тунела.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар