Glavno Federacija/BiH

Komšić: Dodik je više u Banjaluci nego u Sarajevu, a trebalo bi da je obrnuto

„AKO SE SVAKE 4 GODINE BUDU PREISPITIVALI SVI ZAKONI I ODLUKE – U BiH SVE POSTAJE UPITNO“
  • Tražimo da se mandatar i politička struktura koja ga predlaže obavežu da poštuju odluke Predsjedništva BiH, u čijem je donošenju učestvovala i ta politička struktura, uključujući MAP i ANP. U protivnom nema stabilnosti u državi

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je danas u Sarajevu da sve u državi gubi smisao ako nije uspostavljana vlast, uključujući i održavanje izbora jer se postavlja pitanje zašto ih organizovati, ako se vlast ne može uspostaviti.

Za njega je ključno pitanje da li će se poštovati zakoni i odluke koje su ranije donesene, jer ukoliko se sve dovede do situacije da se svake četiri godine preispituju svi zakoni i odluke koji su doneseni, onda sve postaje upitno u BiH.

Formiranje vlasti je ‘zapelo’ na tehničkoj stvari i na poštivanju zakona i odluka Predsjedništva BiH. Tražimo da se mandatar i politička struktura koja ga predlaže obavežu da poštuju odluke Predsjedništva BiH, u čijem je donošenju učestvovala i ta politička struktura, uključujući MAP i ANP. U protivnom nema stabilnosti u državi“, stav je Komšića.

Ipak, naglasio je, da s obzirom na političke odnose unutar zemlje, Predsjedništvo BiH radi korektno, dodajući da nema zastoja u onome što se odnosi na ustavne nadležnosti.

Komšić kaže da je „član Predsjedništva BiH Milorad Dodik više u Banjaluci nego u Sarajevu“, iznoseći mišljenje da bi „trebao više vremena provoditi u glavnom gradu BiH“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH nije želio komentirati izjave nosioca liste „Samoopredjeljenje“ Sulejmana Ugljanina koji je poručio da će, ukoliko oni dobiju podršku na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), „Bošnjaci dobiti status konstitutivnog naroda u Srbiji, a Sandžak autonomiju“.

Kazao je da su u pitanju izjave državljanina Srbije zbog čega ne želi da se miješa u stvari drugih država, napominjući da ni BiH ne želi da se susjedi mješaju u njene unutrašnje stvari.

Nazvao je „licemjernim napade pojedinih predstavnika političkih partija na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića vezano za podnošenje revizije tužbe BiH protiv Srbije“, navodeći da je „Izetbegović tada imao podršku svih koji ga danas napadaju“.

(Fena)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar