Главно Федерација/БиХ

Мамић ухапшен у Међугорју, али се нада да га БиХ неће изручити Хрватској

БИВШИ ЧЕЛНИК ЗАГРЕБАЧКОГ ДИНАМА ИМА ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО, А БиХ НЕ ИЗРУЧУЈЕ СВОЈЕ ГРАЂАНЕ
  • Жупанијски суд у Осијеку издао налог Полицијској управи осијечко-барањској да распише домаћу и међународну потјерницу за Здравком Мамићем. За подручје Европске уније издат је европски налог за хапшење

ПРИПАДНИЦИ државне полицијске агенције за истраге и заштиту (СИПА) Босне и Херцеговине ухапсили су данас у Међугорју савјетника фудбалског клуба Динамо Здравка Мамића, јавља Хина.

Бивши челник Динама ухапшен је по међународној потјерници коју је за њим расписала Хрватска.

„Полиција је господина Мамића лишила слободе. Он ће током дана бити предат у надлежност Суда БиХ“, потврдили су за хрватску агенцију из СИПА.

По процедури, за Мамића ће Суд БиХ утврдити посједује ли босанскохерцеговачко држављанство, након чега ће се он изјаснити противи ли се изручењу Хрватској.

Мамић је у неколико јавних иступа рекао да не жели да иде у затвор у Хрватској.

Мамић има двојно држављанство, а по уставним одредбама БиХ, њене не изручују своје држављане.

Здравко Мамић је прошле недјеље заједно с још тројицом особа проглашен кривим и неправоснажно је осуђен на шест година и шест мјесеци затвора због тога што је оштетио Динамо и хрватски буџет.

Мамић се дан прије изрицања пресуде склонио у БиХ, у Међугорје.

Жупанијски суд у Осијеку је након тога издао налог Полицијској управи осијечко-барањској да распише домаћу и међународну потјерницу за Здравком Мамићем. За подручје Европске уније издат је европски налог за хапшење.

Здравко Рајић, адвокат бившег челника Динама, рекао је да нема основа за Мамићево изручење Хрватској.

„Ако се ради о предмету који је недавно пресуђен у Хрватској, сматрамо да нема основа да се прихвати молба Хрватске везано за изручење, с обзиром на одредбе Споразума за пружање међународне правне помоћи“, рекао је Рајић за Хину.

Он је истакао да се одредбе тог споразума не могу ретроактивно примјењивати.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар