Glavno Federacija/BiH

Meta pozvao BiH da prizna „Kosovo“, Brnabić ga podsetila da ga ne priznaju ni SEECP ni BiH

NA SKUP U SARAJEVU (JAHORINI) NISU DOŠLI PREDSTAVNICI HRVATSKE I GRČKE
  • Bugarski premijer Bojko BORISOV rekao da ga je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, bespotrebno napao zbog njegovog stava o Kosovu. Naglasio je da svaka zemlja ima interni odnos prema Kosovu i da smatra da svi treba da sjednu i razgovaraju, te da bi zbog carina bilo dobro da su predstavnici Kosova u Sarajevu
  • Ana BRNABIĆ: Krajem jula Srbija počinje izgradnju auto-puta ka BiH. Kreće i auto-put ka Prištini, Draču… Već imamo izgrađen most Brtunac-Ljubovija, ali je zatvoren. Dajte privremeni granični prelaz pa da to rešimo. Donesite političku odluku o tome

ILJIR Meta, predsjednik Albanije, izrazio je žaljenje što Kosovo ne učestvuje na Samitu, te pozvao BiH da prizna Kosovo, na šta mu je odgovorila Ana Brnabić, premijerka Srbije, te podsjetila je da Proces saradnje ne prepoznaje Republiku Kosovo, kao ni domaćin Samita.

Pored mene, kao i pored domaćina, postoji za ovim stolom još nekoliko zemalja koje ne priznaju Kosovo, zato predlažem da iz poštovanja jedni prema drugima ne koristimo ovo. I meni je žao što predstavnici privremenih institucija u Prištini nisu ovde. To ne predstavlja ništa drugo, nego kako Priština gleda na ovu saradnju. Ovo nama daje do znanja koliko je Prištini stalo do saradnje”, kaže Brnabić, koja tvrdi da region neće biti stabilan dok svi mi ne budemo članice EU.

Govorila je i o infrastrukturnoj poveznaosti koja je ključna za saradnju u regionu.

Krajem jula Srbija počinje izgradnju auto-puta ka BiH”, kazala je Brnabić, dodavši da ide i auto-put ka Prištini, Draču.

Brnabić je govorila i o problemima zatvorenog mosta Brtunac-Ljubovija koji je, i pored toga što je izgrađen, zatvoren.

Ako pričamo o saradnji imamo most, dajte privremeni granični prelaz da to rešimo. Donesite političku odluku o tome“, kazala je Brnabić.

Bojko Borisov, premijer Bugarske, rekao je da voli BiH i Sarajevo i da mu je žao što nema visokih predstavnika Hrvatske i Grčke.

On je, govoreći ispred EU, rekao da je on jedini visoki zvaničnik koji je došao na samit iz EU, pa naglasio da želi da ostane povezan sa regionom.

Dodao je da svaka zemlja ima interni odnos prema Kosovu i da smatra da svi treba da sjednu i razgovaraju, te da bi zbog carina bilo dobro da su predstavnici Kosova u Sarajevu.

Poručio je da ga je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, bespotrebno napao zbog njegovog stava o Kosovu.

I mi imamo problema sa Turskom, ali se redovno sastajemo. Ako ne možemo da se dogovorimo, hajde da se posvađamo, pa da se dogovorimo“, poručio je Borisov.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar