Glavno RS i matica

Njemačka pristaje da Srbija ima „neku vrstu suvereniteta nad određenim teritorijama Kosova“?

PRIŠTINSKI LIST GAZETA EKSPRES TVRDI DA ĆE U BERLINU NA STOLU BITI „NOVI OKVIRNI SPORAZUM“

UOČI predstojećeg srpsko-albanskog skupa u Berlinu, 29. aprila, Gazeta Ekspres piše da će se na tom mini-samitu naći prijedlog koji neće biti u korist Prištine.

„Najvjerovatnije će biti predloženo da Srbija dobije neku vrstu suvereniteta na određenim teritorijama Kosova“, navodi taj prištinski list uz podsjećanje da se Njemačka protivi ideji korekcije granica.

Iz njemačke vlade prištinskom dnevniku su saopštili da je, kako se navodi, cilj Merkelove i Markona stabilnost u regionu, uz fokus na dijalog Beograda i Prištine.

„Stabilnost i pozitivan razvoj događaja u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsjednika. Njihov cilj je da razgovaraju sa gostima o posebnim izazovima s kojima se region suočava, fokusirajući se na odnose Kosova i Srbije“, prenio je Edžpres izjavu neimenovanog portparola njemačke vlade.

U Berlin su pozvani predsjednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, predsjednik i premijer Albanije, Iljir Meta i Edi Rama i predstavnici prištinskih institucija, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Za eventualne teme koje bi se mogle naći na stolu u Berlinu, Ekspres tvrdi da je to „novi okvirni sporazum“, ne precizirajući, međutim, šta je sadržavao „stari okvirni sporazum“, za koji su predstavnici Beograda i Prištine, ali i međunarodne zajednice tvrdili da još ne postoji.

Iako je Haradinaj ranije najavio da će pozvati Tačija na razgovor radi usklađivanja stavova uoči sastanka u Berlinu, list primjećuje da predstavnici prištinskih institucija tamo, ipak, odlaze neusaglašeni.

Kada je riječ o predstojećem susretu u Berlinu, inače, i Tači i Haradinaj su više govorili o tome da će insistirati na što hitnijem odobravanju vizne liberalizacije za građane Kosova, dok je predsjednik Srbije rekao da od tog susreta ne očekuje ništa.

(Tanjug)

 

1 komentar

  • Rezime.. vijest je objavio Tanjug, Grozova „telegrafska“ agencija, koja je još 2015.godine objavila da prestaje sa radom, ali nekim čudom, i parama poreskih obveznika u Srbiji, i dalje neumorno širi komuno-propagandu i to sa pozicije zvanične državne novinske agencije. Hromi Daba je bacio kašiku prije bezmalo 40 godina, ali je danas življi u srcima svojih pionira na pedero-vlasti negoli je bio za srbofobnog mu života. Te crvenomahramlije i dalje, predano i po nalogu iz kominikeja, koji svakodnevno stižu iz Saveza Evropskih „Socijaljististićkih“ Republika u Briselu, dodatno zaluđuju ionako ojađene Srbe saopštenjima kako se „Prištini neće svidjeti“ šta im ovaj klovn sa popušačkim ustima, amputiranim smislom za humor i jedva primjetnom, takorekuć „šavmantnom govovnom“ manom, svojstvenom samo „kvubu doživotnih čvanova ljubitelja vika i deva c’venog vojvode“, tako „mudvo spvema“. Zamisli samo kakvu će tek bukvicu očitati šiptarima, kad je čak i onom genijlacu Vesiću uspio da održi predavanje iz poznavanja istorije razvlačenja kablova i gondolijerstva na Kalemegdanu i tako počasnim doktoratima iz genealogije
    čeri paradajza i rubljo-đoto ikonoslikarstva pridružio još jedan. Ima keče ramitačiju da spadne kad AV-AV zareži za kancelariju u Mitrovici koja će po volji i autonomiji Zajednice svpskih opština izdavbati ili šiptarske lične karte ili šiptarske pasoše, tako da Kosovci mogu da, demokratski i na dva načina, prekroče granični prelaz sa Srbijom.
    I tako.. Tanjug prenosi da su šiptari neusaglašeni, isto kao i muti Angelina i tata Mikron, Superhik iz Feketića ne očekuje ništa jer je neusaglašen sa samim sobom, tica Dodo plače za Notr Damom više nego za Kosovom, a naša premijerka, koja je dugoj listi uspjeha pridodala i očinstvo, se sprema na odmor na Lezbosu.. sa majkom svog djeteta. Aferim.

Klikni ovde da postaviš komentar