Главно Федерација/БиХ

Представљен пројекат пута Почитељ-Неум-Требиње-граница са Црном Гором

БИЋЕ ДУЖИНЕ 102 КИЛОМЕТРА, А КОШТАЋЕ МИЛИЈАРДУ И ПО КМ
  • Биће дио Јадранско-јонског ауто-пута (1.110 километара укупно) који пролази кроз седам земаља – почиње у Италији, у Трсту, пролази кроз Словенију, Хрватску, БиХ, Црну Гору, Албанију и завршава у Грчкој
  • Координатор рада на пројекту Младен ГОЛУЖА: „Пројекат је важан јер повезује Коридор `Пет це` са коридорима у Хрватској, а постоји веза са луком Плоче, са сјевером и мостом Свилај чија изградња се приводи крају“

МИНИСТАРСТВО комуникација и транспорта у Савјету министара у техничком мандату представило је данас у Сарајеву пројекат „Израда планерско-студијске документације за Јадранско-јонски ауто-пут на дијелу кроз БиХ, Почитељ-Неум-Требиње-граница са Црном Гором,“ са идејним рјешењем трасе дуге 102 километра која ће коштати 1,5 милијарди КМ.

Замјеник министра комуникација и транспорта у Савјету министара у техничком мандату Саша Далипагић рекао је да је Јадранско-јонски ауто-пут, дужине око 1.110 километара, дио истоименог коридора регионалног карактера, а пролази кроз седам земаља – почиње у Италији, у Трсту, пролази кроз Словенију, Хрватску, БиХ, Црну Гору, Албанију и завршава у Грчкој.

„Овај пројекат је посебно важан за југоисточни дио Херцеговине и он почиње у Почитељу, гдје се спаја са Коридором `Пет це`“, рекао је Далипагић новинарима у Сарајеву, те додао да ће захваљујући овом пројекту општине Столац, Љубиње, Равно, Неум и Чапљина, те град Требиње, оживјти и бити повезани са земљама региона, али и западном Европом и Азијом.

Узимајући у обзир важност овог ауто-пута, према ријечима Далипагића, покренут је тендер који је завршен за 18 мјесеци, док су студијске документације радиле конзорцијум фирми „Ипса“ Сарајево и „ИГ“ Бањалука са подизвођачима радова.

„Данас представљамо једну од пет траса за коју сматрамо да је најповољнија“, истакао је он, те изразио наду да ће овај ауто-пут бити и дио паневропских саобраћајних коридора.

Координатор на пројекту Младен Голужа рекао је да је пројекат урађен у првој фази, те да сада слиједи израда документације у другој фази идејног пројекта „Студија утицаја на животну средину“, додајући да је трећа фаза израда главног пројекта и припадајућа документација до грађевинске дозволе, како би он био спреман за инвестицијски циклус.

„Пројекат је важан јер повезује Коридор `Пет це` са коридорима у Хрватској, а постоји веза са луком Плоче, са сјевером, мостом Свилај чија изградња се приводи крају“, појаснио је Голужа.

Координатор на пројекту Енес Човрк рекао је да је пројекат економски оправдан са становишта друштвене корисности, јер даје стопу која је веома добра и обезбјеђује перспективу за његов даљи развој.

„Пројекти инфраструктуре не морају увијек бити профитабилни, бар за онога ко управља том инфраструктуром, јер је примарни фокус на корисницима, на побољшању реализације услуга, односно саобраћаја“, навео је Човрк.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар