Glavno RS i matica

Vladimir Kostić izabran za predsjednika SANU – sa 97 od mogućih 112 glasova

ZA POTPREDSJEDNIKE IZABRANI ZORANA V. POPOVIĆ I LJUBOMIR MAKSIMOVIĆ
  • Kostić u planu rada za naredni četvorogodišnji period istakao da Akademija treba da nastavi da nesmanjenim intenzitetom djeluje u nizu identitetskih projekata, kao i da će aktivnosti SANU i dalje uključivati dugoročan rad na ključnim nacionalnim projektima, uz kritično praćenje aktuelnog stanja prevashodno u obrazovanju, nauci i umjetnosti

AKADEMIK Vladimir S. Kostić, dosadašnji predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), ponovo je danas izabran na tu funkciju.

Kostić je na Skupštini SANU izabran za predsjednika najviše naučne i umjetničke ustanove u Srbiji u četri naredne godine glasovima 97 članova Akademije.

Akademici Zorana V. Popović i Ljubomir Maksimović ponovo su izabrani za potpredsjednike SANU, a akademik Marko Anđelković za generalnog sekretara SANU.

Popović je sa 101 glasom izabran za potpredsjednika SANU za prirodne nauke (Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenje hemijskih i biološklih nauka, Odeljenje tehničkih nauka i Odeljenje medicinskih nauka), a Maksimović sa 98 glasova za potpredsjednika za društvene nauke (Odeljenje jezika i književnosti, Odeljenje društvenih nauka, Odeljenje istorijskih nauka i Odeljenje likovne i muzičke umjetnosti).

Anđelković je dobio 104 glasa, a ukupno je od 139 članova SANU u radnom sastavu na današnjoj Skupštini glasalo 112 (86 redovnih i 26 dopisnih članova).

Skupština je ponovo potvrdila i izbor akademika Stevana Pilipovića na funkciji predsejdnika Ogranka SANU u Novom Sadu.

Izborima za zvaničnike Akademije danas je konstituisano Predsjedništvo SANU.

Kostić je u ranije iznijetom prijedlogu plana rada za naredni četvorogodišnji period istakao da Akademija treba da nastavi da nesmanjenim intenzitetom djeluje u nizu identitetskih projekata, kao i da će aktivnosti SANU i dalje uključivati dugoročan rad na ključnim nacionalnim projektima, uz kritično praćenje aktuelnog stanja prevashodno u obrazovanju, nauci i umjetnosti.

Poseban naglasak biće, kako je rekao, na produbljivanju već postojeće saradnje sa međunarodnim i domaćim institucijama, ali i na dijalogu sa mlađim generacijama.

(Tanjug)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar