Главно РС и матица

Вучић: Турски ток је од огромног значаја за напредак Србије – отплатиће сам себе за 10 година

ЗАЛОЖИО СЕ ДА СЕ У НАЗИВУ СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ ЗАДРЖИ РИЈЕЧ „СРПСКА“
  • Нагласио да ће Србија транзитом гаса Турским током за 10 до 12 година вратити сав новац који је у њега уложила
  • Прецизирао је да ће Турски ток у Србији имати капацитет 13 милијарди кубних метара гаса годишње и да ће се рачвати и ка Босни и Херцеговини и другим земљама Балкана

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је  да ће гасовод Турски ток, који ће на њеној територији профункционисати најкасније у септембру, бити од огромног значаја за напредак Србије јер ће јој обезбиједити напредак индустрије и привреде, као и јефтиније гориво и енергетску безбједност.

Нагласио је и да ће Србија транзитом гаса кроз Турски ток за 10 до 12 година вратити сав новац који је у њега уложила.

Навео је да ће Турски ток у Србији имати капацитет 13 милијарди кубних метара гаса годишње и да ће се из Србије рачвати и ка Босни и Херцеговини и другим земљама Балкана.

У Србији су положене све цјеви за тај гасовод у дужини од 403 километра. Још треба се изграде мјерне станице и велика компресорска станица у околини Жабара.

Деоницу гасовода „Турски ток“ у Србији гради мјешовито руско-српско предузеће „Гастранс“, у коме већински удео од 51 одсто има руски „Гаспром“ а 49 одсто има јавно предузеће „Србијагас“.

Вучић је нагласио да неће да коментарише наводе у медијима да према новом црногорском закону о слободи вјероисповијести, Српска православна црква (СПЦ), да би се регистровала „треба да поднесе матични број или потпис Светог Саве“, као и да ће оставити да се таквим тумачењима „баве таблоиди зато што је ситуација исувише озбиљна да би о дешавањима у Црној Гори на такав начин говорио предсједник Србије“.

Он је након отварања гасовода Турски ток за телевизију Пинк рекао да је на ту тему „све што је имао да каже већ рекао, као и да се нада да када буду прављени компромиси и договори да то неће бити науштрб интереса српског народа и српске цркве“.

„Залажем се да се у називу СПЦ у Црној Гори задржи реч српска

Вучић је рекао да се спекулише око промjена имена Српске православне цркве у Црној Гори тако да се приликом регистрације по новом закону избаци ријеч „српска“ а да се умјесто тога користе изрази „православна црква“ или „митрополија“, као и да се он залаже да се у називу Српске православне цркве као вјерске заједнице задржи ријеч „српска“.

„Нисам сигуран и желим да се надам да ће у том компромису учествовати наше цркве и манастири, али под окриљем српске цркве (СПЦ). Надам се да ће се све завршити мирно“, рекао је Вучић.

„Јеремић може само да отпутује до Њујорка – парама неке амбасаде“      

На молбу да прокоментарише изјаву лидера Народне странке Вука Јеремића да ће „размонтирати напредњачке структуре у БИА“, Вучић је одговорио да „неће тај ништа да размонтира нити да монтира, нити било шта да уради“.

„Можда из неке амбасаде стигну још неке паре да отпутује до Њујорка. Он ће наставити лепо да живи а грађани ће још лепше да живе без њега. Тамо (у БИА) раде професионалци, добри људи који раде за безбедност државе. Свако говори у границама своје покварености“, казао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар