Odabrano Svijet

Moskva upozorila Belu kuću i Pentagon da se ne igraju sa nuklearnim bombama male snage

SERGEJ RJABKOV: NIJE MOGUĆ OGRANIČENI NUKLEARNI RAT MEĐU SUPERSILAMA

Artjom Kožin

  • Visoki funkcioner ruske diplomatije Artjom KOŽIN u ime svog državnog i vojnog vrha poručio Amerikancima: „Sve dok ne eksplodira – nemoguće je utvrditi kakvu bojevu glavu ima raketa koja doleće. Jedna ista raketa može imati različite bojeve glave. Stoga će Rusija svaku stratešku raketu usmerenu prema svojoj teritoriji smatrati agresijom sa primenom nuklearnog arsenala – nezavisno od snage bojeve glave“
  • Pentagon već pristupio proizvodnji novih nuklearnih bombi male snage W76-2 koje će, pored podmornica, nositi i interkontinentalne rakete. Ovo bi faktički znači da Amerikanci W76-2 pretvaraju u „oružje bojnog polja“ – spremajući se za „ograničene nuklearne ratove“

KONCEPT „ograničenog nuklearnog rata o kome govori Vašington u poslednje vreme predstavlja opasnu stvar, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Smatramo da spekulacije da nuklearni rat može da bude ograničen predstavljaju opasnu praksu koja destabilizuje međunarodnu situaciju i gura mnoge zemlje u pravcu jačanja nuklearnog potencijala“, rekao je Rjabkov.

On je dodao da SAD pokušavaju da nametnu koncept da se nuklearni rat može dobiti, te da je upravo to razlog zašto su Amerikanci odbacili nacrt zajedničkog saopštenja u jesen 2018. godine sa Rusijom radi sprečavanja nuklearnog rata i jačanja strateške stabilnosti.

Rjabkov je rekao da SAD, optužujući Rusiju da planira ograničeni nuklearni napad, ostaju pri svojoj taktici optuživanja drugih za svoje vlastite postupke.        

„To je algoritam naših američkih kolega, obrazac ponašanja – optužiti druge za ono što sami planiramo i želimo da uradimo“, naveo je Rjabkov.

Drugi visoki funkcioner ruske diplomatije Artjom Kožin upozorio da će da se Vašington – da bi mogao da realzuje koncepciju „ograničenog nuklearnog rata“ – istupiti i iz sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

Ukazao je da se SAD vraćaju šest decenija unazad – u vreme kada su smatrale ne samo da je razmena nuklearnih udara među supersilama dopustiva nego i da one mogu izaći kao pobednik.

Sve je ovo usledilo nakon što su američki zvaničnici počeli da govore o svom nuklearnom oružju male snage koje će nositi podmornice „Trajdent-2“. I da izražavaju uverenost da bi njegova upotreba „stvorila uslove za pobedu“.

Kožin je Amerikancima – u ime svog državnog i vojnog vrha – poručio:

„Sve dok ne eksplodira – nemoguće je utvrditi kakvu bojevu glavu ima raketa koja doleće. Jedna ista raketa može imati različite bojeve glave. Stoga će Rusija svaku stratešku raketu usmerenu prema svojoj teritoriji smatrati agresijom sa primenom nuklearnog arsenala – nezavisno od snage bojeve glave. Sa svim posledicama na planu uzvratnih dejstava“.

Kožin je otkrio da je Moskva u oktobru 2018-te upozorila Vašington da nedopustivom smatra svaku primenu svakog nuklearnog oružja. I da je SAD ukazala da smatra da će SAD  nuklearne bombe male snage koristiti za „ucenjivanje drugih zemalja“.

I Rjabkov i Kožin su za povod imali izjavu zamenika načelnika združenog generalštaba SAD – generala Pola Selve – da će SAD napraviti nuklearno oružje male snage „za obuzdavanje Rusije“ koja je navodno sprema za nuklearne udare po američkoj teritoriji.

Pentagon je već pristupio proizvodnji novih nuklearnih bombi male snage W76-2 koje će, pored pomenutih podmornica, nositi i interkontinentalne rakete.

Ovo bi faktički značilo da Amerikanci W76-2 pretvaraju u „oružje bojnog polja“ – spremajući se za „ograničene nuklearne ratove“.

http://fakti.org/%D0%85quo-vadis-orbi/moskva-upozorila-belu-kucu-i-pentagon-da-se-ne-igraju-sa-nuklearnim-bombama-male-snage

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar