Предсједник РС

Цвијановић: Српска има аутономију, али нам је за односе са свијетом потребан и ниво БиХ

„ФОРМИРАЊЕ САВЈЕТА МИНИСТАРА НАМ У НЕКИМ СТВАРИМА НЕ ЗНАЧИ НИШТА, АЛИ...“
  • Предсједник РС истакла да је значајно да се у Републици Српској предузму све мјере и активности да се блокаде које се дешавају у Сарајеву не одражавају на стварни живот
  • Према њеним ријечима, на политичке изазове, као што је стално атаковање на институције Српске, на њене надлежности, значај, потенцијал и идентитет, РС треба да има политички одговор

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да формирање Савјета министара у неким стварима не значи ништа јер Српска има аутономију која јој омогућава доношење одређених законских рјешења, као и уређење система у складу са правом које предвиђа Устав.

„Међутим, имате одређене ствари које су везане за чињеницу да морате имати акцију органа на нивоу БиХ. Да ли је ријеч о аранжману који сте испреговарали са неком међународном финансијском организацијом и који треба да буде ратификован на нивоу БиХ, или је о некој другој активности гдје се захтијева да имате Савјет министара да игра одређену улогу у ономе што раде ентитетске владе и ту се може видјети тачка могуће блокаде“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да од политичке стабилности зависе бројна инострана улагања, али да се тиме нико не бави јер је БиХ свима у свијету занимљива као мјесто о којем могу да политички причају и на тај начин оправдају своје присуство.

„То билатерално раде /баве се питањем политичке стабилности/ одређене амбасаде које показују ту врсту зрелости и биле су веома подстицајне за неке своје улагаче, па чак и у Републици Српској“, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је додала да је постала навика да се БиХ посматра као земља нестабилне политике, у којој су улагања ризична.

„Знам одређене чланице ЕУ које су политички нестабилне па нико није рекао да тамо неће улагати“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о спровођењу Реформске агенде, она је рекла да Влада Републике Српске има више од 80 одсто спроведених питања, да нека још ради, те да је и Влада Федерације БиХ доста активно радила на томе, али да се на нивоу БиХ нико не бави тиме.

„Реформска агенда је овдје послужила као политички алат да, држећи нас да се бавимо економским, социјалним или инфраструктурним питањима, заправо остварујемо политички циљ, а то је да смо заједно“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да у БиХ постоји велики број недовршених процеса и експерименталних реформи, као и лоших рјешења креираних са лошом намјером.

Цвијановићева је истакла значај тога да се у Републици Српској предузму све мјере и активности да се блокаде које се дешавају у Сарајеву не одражавају на стварни живот.

Према њеним ријечима, на политичке изазове, као што је стално атаковање на институције Српске, на њене надлежности, значај, потенцијал и идентитет, треба имати политички одговор.

„Међутим, политички одговор морате имати и на економске и социјалне изазове, те мислим да је јако важно што смо у претходној Влади постигли стабилну буџетску ситуацију и показали свој капацитет као одговорна Република која, мјесец дана након што се објаве резултати избора, крене у формирање власти и у року од мјесец дана имате формирану Владу, те усвојен буџет и економску политику“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да Република Српска све то има од децембра, док ФБиХ и ниво БиХ још немају.

„То показује наш капацитет и ми га морамо чувати. Као предсједник Републике, усмјерена сам на то да одржавамо своје јединство овдје и јако нам је важна улога коју има Милорад Додик, као предсједавајући Предсједништва БиХ, јер знамо да у несређеним односима у БиХ представља важну полугу за Републику Српску и сигурност за наше институције, које, са друге стране, и њему треба да помогну у одлучивању“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је важно очувати буџетску стабилност, како би Република Српска полако ишла ка повећању плата и пензија, те завршавању пројеката и јачању финансијске основе.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар