Предсједник РС

Цвијановић: Српска има спремне одговоре на сваки изазов који долази из Сарајева

НА ХИТНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ 2. АПРИЛА ПОЗВАЛА ЛИДЕРЕ СВИХ ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА
  • „Иза одлуке Уставног суда БиХ, која је прилично глупа, безобразна, цинична и арогантна, нажалост, стоји дио међународне заједнице и политичко Сарајево“
  • „Овдје је циљ јасан, они желе да покажу да Република Српска није постојала прије Дејтона. Историјска чињеница је да је Република Српска настала прије рата и прије Дејтона. Српска је у Дејтону верификована важним међународним уговором који нас у крајњем случају држи заједно на окупу у БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Српска има спремне одговоре на сваки изазов који долази из Сарајева, и тако ће бити и у вези са политички мотивисаном одлуком Уставног суда БиХ којом се оспорава 9. јануар – Дан Републике.

„Иза овакве одлуке, која је прилично глупа, безобразна, цинична и арогантна, нажалост, стоји дио међународне заједнице и политичко Сарајево“, рекла је Цвијановићева вечерас новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је ово дио организоване и познате кампање која се води против Републике Српске на свим теренима, с циљем њеног развлашћивања и укидања њеног идентитета.

„Овдје је циљ јасан, они желе да покажу да Република Српска није постојала прије Дејтона. Историјска чињеница је да је Република Српска настала прије рата и прије Дејтона. Српска је у Дејтону верификована важним међународним уговором који нас у крајњем случају држи заједно на окупу у БиХ“, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да у БиХ сви процеси иду уназад и у погрешном правцу, умјесто да се гради повјерење и бави суштинским питањима.

Према њеним ријечима, у ситуацији са толико неријешених односа у БиХ, започетих и недовршених послова, те послова који нису започети политички, економски и финансијски, Уставни суд БиХ се бави питањем празновања.

„И то што у Уставном суду БиХ доминантну улогу имају стране судије опет показује страшан дефицит БиХ“, истакла је Цвијановићева.

Она је указала да се нико не бави тиме како формирати власт, како повећати плате и пензије, те на који начин ниво власти БиХ може да сервисира потребе грађана, помажући ентитетима и координишући одређена питања.

„Наш приоритет је јака и стабилна Република Српска и Српска ће пронаћи одговор на сваки изазов, као и до сада. Искуство нам је научило да се морамо припремати“, нагласила је Цвијановићева.

Уставни суд БиХ оспорио је Закон о Дану Републике Српске – 9. јануару, разматрајући захтјев за оцјену уставности Дана Републике Српске који је у јануару прошле године поднијело девет делегата Бошњака и Хрвата у Вијећу народа Српске.

Цвијановић  је упутила, поводом одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике, позив на састанак свим предсједницима политичких странака са сједиштем у Српској.

Састанак би, према сазнањима Срне, требало да буде одржан у Палати Републике у Бањалуци у уторак, 2. априла.

Манифестација „Избор најуспјешнијих у привреди“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је традиционална манифестација избора најуспјешнијих привредника у Српској за прошлу годину посвећена, не само пословном резултату, већ заједничком циљу, а то је јака, стабилна и добро организована Српска.

Цвијановићева је вечерас новинарима у Бањалуци, гдје присуствује манифестацији „Избор најуспјешнијих у привреди“, рекла да је овај скуп прилика за истицање резултата оних који су били најбољи у својим областима.

„На овај начин желимо да покажемо да су Привредна комора Републике Српске, послодавци, заједно са Владом Српске и Савезом синдиката увијек опредијељени да раде заједно, да бисмо остваривали добре резултате и креирали квалитетна рјешења“, нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је у претходном периоду као предсједник Владе Републике Српске имала изузетно добру сарадњу са Привредном комором, послодавцима и синдикатом.

„Као резеулат те добре сарадње и међусобног повјерења које смо постепено градили мијењали смо неке законе. Мислим да тако треба наставити сарађивати, јер је успјех сваког нашег привредника успјех сваког грађанина“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је пред Републиком Српском дуг пут јачања њене економске основе, те увођења више реда и дисциплине.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је новинарима да је увјерен да ће ова манифестација бити подстрек и за друге да остварују добре пословне резултате и да се заједнички гради Српска.

„Радује нас чињеница да уз оволику посјећеност привредника и грађана имамо изузетну подршку политичког врха Републике Српске. Овдје су највиши званичници Републике. То нас охрабрује у нашим будућим пословима“, нагласио је Ђурић.

Он је подсјетио да је ово годишња манифестација током које се додјељују признања онима који су обиљежили годину пословним успјесима.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар