Предсједник РС

Цвијановић: У БиХ неће бити боље све док једна страна тражи упориште у страним амбасадама

„НЕДОСТАТАК ИСКРЕНОГ УНУТРАШЊЕГ ДИЈАЛОГА ТРАЈНИ ЈЕ ДЕФИЦИТ БиХ“
  • „Не мислим да је формула за БиХ да било ко било кога условљава. Треба да се навикнемо да нормално живимо једни поред других и једни са другима и да постоји дубоко поштовање за интересе сваког од народа који овдје живе, као и за грађане који не припадају конститутивним народима“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је недостатак искреног унутрашњег дијалога трајни дефицит БиХ и да неће бити помака све док је то тако.

Цвијановићева је навела да нема стварног помака, напретка ни дијалога све док једна страна увијек тражи уточиште у некој страној амбасади.

Она је додала да се није догодило да важни политички актери сједну заједно и дискутују о стварима важним за све конститутивне народе и, уопште, грађане и Српске и Федерације БиХ.

„А када немате дијалога, немате ни рјешења“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је указала да је много година присутна пракса да странци у БиХ упорно настоје да буду медијатори, да посредују и преносе поруке међу политичким актерима, што сматра неприхватљивим.

„И сама сам рекла да ми не треба гласник и да ћу оно што имам да кажем директно рећи“, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је у БиХ у посљедњих 20 и више година одњегован ненормалан амбијент.

„Морамо више разговарати и разумјети да сви имају своје легитимне циљеве, али је ствар договора на који начин се до њих може доћи. Условљавање може само да произведе ново условљавање“, сматра Цвијановићева.

Говорећи о разговорима о формирању власти на нивоу БиХ, Цвијановићева је рекла да одговор о том питању не лежи у институцијама Српске и политичким партијама у Српској.

Она је подсјетила да је у Српској формирана власт, усвојени стратешки документи, да је направљен корак према потенцијалним партнерима из ФБиХ и разговарано са њима, као и да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик водио активности о именовању предсједавајућег Савјета министара, а да је то онда неко зауставио.

„Онда су неки рекли – нећемо док не прихвати тај и тај то и то, неки други неће из неких других разлога, а иза свега стоје неки ментори који су им рекли `немојте то урадити`“, објаснила је Цвијановићева.

Она је поручила да су институције и странке у Српској спремне да буде конституисана власт на нивоу БиХ, јер постоји могућност да се то деси, али је и напоменула да је сада блокада на другој страни и да су тамо адреса на одговор на то питање.

Према ријечима Цвијановићеве, фрустрирајуће је када постоји математичка комбинација за успостављање институција на нивоу БиХ, првенствено Савјета министара, али да увијек постоје кочничари, људе који нешто условљавају.

„Не мислим да је формула за БиХ да било ко кога условљава. Треба да се навикнемо да нормално живимо једни поред других и једни са другима и да постоји дубоко поштовање за интересе сваког од народа који овдје живе, као и за грађане који не припадају конститутивним народима“, рекла је Цвијановићева, те додала да не види да ће ова блокада било чему помоћи.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар