Предсједник РС

Цвијановић: Владе Српске и Србије одржаће заједничку сједницу у фебруару

МЕЂУ ТЕМАМА БИЋЕ ГРАДЊА ХИДРОЕЛЕКТРАНА ФОЧА И ПАУНЦИ
  • У интервјуу „Гласу Српске“ оцијенила да људима у политичком Сарајеву, превасходно у бошњачким политичким партијама, не одговара да дође нова гарнитура из Републике Српске, већ желе да задрже постојеће министре, који више немају никакав легитимитет да тамо сједе, а циљ је да их задрже као икебане и онемогуће другим политичким снагама да дођу и раде свој посао
  • „На ниову БиХ – нагласила је – немамо намјеру да функционишемо по принципу коалиције, већ да најбоље представимо Српску и допринесемо њеном развоју. Било би много лакше да је Савјет министара успостављен, али ако они који највише бране БиХ и праве лажну слику о њој као прелијепој земљи не желе да буде формирана власт, у реду. Неће ни бити“
  • О посљедњем протесту „Правде за Давида“: „Изашли су из тих оквира, урадили што су урадили, а Бањалука не може да буде заробљеник тога. Никоме се не спречава да искаже незадовољство, протестује, окупља се, али све мора да буде у складу са законом. Ко год прави неред и не поштује закон, мораће да сноси посљедице“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би заједничка сједница влада Српске и Србије требало да буде одржана у фебруару.

Цвијановићева је навела да ће се сада ићи у даљу конкретизацију иницираних и започетих пројеката, јер су одређене ствари покренуте у августу у Требињу, када је била премијер.

„То су важни пројекти у енергетици, односно изградња хидроелектрана Фоча и Паунци“, рекла је Цвијановићева за „Глас Српске“.

Она је додала да је Српска захвална Србији за пројекте које је посљедих година реализовала и имала слуха за одређене потребе у Српској, а при томе се није мијешала у њена унутрашња питања, те напоменула да ће одлични односи Српске и Србије наставити да се унапређују.

Цвијановићева је истакла да ће Српска у скоријој будућности јачати, постајати све стабилнија, те свјеснија себе, капацитета и потенцијала, као и да свој 27 рођендан дочекује политички и економски стабилна, те да ће и ове године бити достојанствено и свечано обиљежен.

„Свечани дефиле постаје традиоционалан, академија то већ јесте. Прослава ће бити прожета елементима кроз које ћемо рећи да смо поносни и вјечни, што је и мото овогодишње манифестације. Фокус ћемо ставити на идентитет и понос због њега, те на будућност и спремност да тим путем идемо храбро“, прецизирала је Цвијановићева.

Она је поручила да ће 9. јануара бити прослављен без обзира на све нападе у чијој позадини је настојање да се оспори чињеница да је Српска настала прије Дејтона.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска доказала политичку стабилност формирањем власти послије избора и усвајањем буџета, што није успјела ни Федерација БиХ ни ниво БиХ, одакле и јавно стижу уцјене за формирање Савјета министара.

„На ниову БиХ немамо намјеру да функционишемо по принципу коалиције, већ да најбоље представимо Српску и допринесемо њеном развоју. Било би много лакше да је Савјет министара успостављен, али ако они који највише бране БиХ и праве лажну слику о њој као прелијепој земљи не желе да буде формирана власт, у реду. Неће ни бити“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да људима у политичком Сарајеву, превасходно у бошњачким политичким партијама, не одговара да дође нова гарнитура из Републике Српске, већ желе да задрже постојеће министре, који више немају никакав легитимитет да тамо сједе, а циљ је да их задрже као икебане и онемогуће другим политичким снагама да дођу и раде свој посао.

Говорећи о својим плановима и циљевима за наредну годину, Цвијановићева је навела да се мора наставити јачати међуинституционална сарадња у чему улогу предсједника Републике види као кључну.

„Институције Српске морају да говоре једним гласом, да координишу активности и да никада не изгубе из вида задатак да јачају Српску“, поручила је Цвијановићева, те додала како је сигурна да ће нови премијер Радован Вишковић са својим кабинетом успјети да испуни што је и зацртао у програму рада за наредни период.

Када је ријеч о посљедњим дешавањима у Бањалуци који се тичу покрета „Правда за Давида“, Цвијановићева је рекла да је дошло до ескалације стања јер се они који су тражили одобрење протеста нису придржавали закона који су за све обавезни.

„Изашли су из тих оквира, урадили што су урадили, а Бањалука не може да буде заробљеник тога. Никоме се не спречава да искаже незадовољство, протестује, окупља се, али све мора да буде у складу са законом. Ко год прави неред и не поштује закон, мораће да сноси посљедице“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је трагично да једна политичка партија, у овом случају ПДП, злоупотребљава било чију смрт, посебно младића.

Када је ријеч о посјети руског предсједника Владимира Путина Београду 17. јануара, Цвијановићева каже да јој је драго што Путин долази у Србију, уз напомену да Српска има добре односе са Русијом, те да ће настојати да и даље његује те партнерске односе.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар