Предсједник РС

Додик: Дође ли до укључивања Косова у УН – тај пут ће затражити и Република Српска

„МОРАМО ДА СЕ БОРИМО ЗА СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ И ДА ГОВОРИМО ДА СУ БРИТАНЦИ ТРАЈНО ПРОТИВ НАС“
  • „Ако дођемо у позицију да оразговарамо (о подјели Косова), спреман сам да се окупе сви државни и национални фактори у Срба, а ту убрајам и нас из РС, и да се најозбиљније и та тема стави на дневни ред, јер се чини као једина која би могла да буде релевантна за разматрање. Треба изнијети сва становишта за и против, без емоција и калкулација, На крају крајева, овдје нису ни постављене трајне границе“

УКОЛИКО дође до укључивања Косова у УН и друге међународне институције, тај исти пут затражиће и Бањалука, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

„Скупштина Српске донијела је резлуцију у којој се наводи да ћемо, у случају успостављања новог међународног принципа и праксе у признавању права на самоопредјељење, инсистирати на утврђивању нашег државног статуса. Тај документ је и даље на снази и од тога нећемо одустати“, рекао је Додик за Новости.

Он поручује да странци упорно примјењују дупле аршине и упозорава да не могу аргументацију, коју користе за Косово, да искључе у случају БиХ.

У том погледу, рјешење односа између Београда и Приштине на трајној основи морало би да подразумијева и рјешење питања статуса Српске, казао је Додик.

Поводом одлуке Велике Британије да се у СБ УН не расправља о Косову, Додик наглашава да није изненађен, јер, како наводи, од када је присутна на овим просторима, још од времена Отоманске империје, политика Британије је антисрпска.

„Ми морамо да се отворено боримо за наше позиције и отворено кажемо. Британци су трајно усмјерени против нас“, рекао је предсједник РС.

На констатацију да је Запад осјетљив на његове изјаве и иницијативе усмјерене на независност Српске, Додик узвраћа да је и он осјетљив на то што девалвирају српска национална и државна права, Дејтонски споразум.

На питање да ли мисло да је подјела Косова једно од могућих рјешења, Додик истиче да је преговарачка позиција Србије данас далеко јача и моћнија захваљујући Александру Вучићу и наглашава да вјерује у оно што предсједник Вучић и његов тим раде.

„Ако дођемо у позицију да о томе разговарамо, спреман сам да се окупе сви државни и национални фактори у Срба, а ту убрајам и нас из РС, и да се најозбиљније и та тема стави на дневни ред, јер се чини као једина која би могла да буде релевантна за разматрање. Треба изнијети сва становишта за и против, без емоција и калкулација, На крају крајева, овдје нису ни постављене трајне границе“, казао је Додик.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар