Предсједник РС

Додик: Српска не ревидира истину о Сребреници јер ту истину тек треба утврдити

СТЕЈТ ДЕПАРТМАН НАСТУПА НЕКРИТИЧКИ ЈЕР СЕ ДРЖИ ДЕЗИНФОРМАЦИЈА СВОЈЕ АМБАСАДЕ У САРАЈЕВУ
  • „Република Српска никада није и неће штитити било кога за кога се утврди да је починио ратни злочин, али исто тако тражимо да се престане са заштитом злочина и злочинаца из реда бошњачког народа за које сви знају да су на подручју Сребренице починили стравичне злочине над Србима“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је новинској агенцији Срна да је реакција Стејт департмана на одлуку Народне скупштине Српске да ван снаге стави извјештај Владе из 2004. који је био нетачан, непотпун и усвојен под притиском, потврђује да у Стејт департману и даље некритички поступају по дезинформацијама своје амбасаде у Сарајеву, и крајње је вријеме да се са том праксом прекине.

„Оно чему су посвећене и САД, како се види из саопштења Стејт департмана, посвећена је и Република Српска, и то овом одлуком Народне скупштине и потврђује. И ми тражимо да се истражују и кривично гоне сви који су починили злочине на том простору“, поручио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да је извјештај из 2004. нетачан и да није свеобухватан, јер су изостављене велике српске жртве и злочини који су почињени над њима.

„Република Српска никада није и неће штитити било кога за кога се утврди да је починио ратни злочин, али исто тако тражимо да се престане са заштитом злочина и злочинаца из реда бошњачког народа за које сви знају да су на подручју Сребренице починили стравичне злочине над Србима“, нагласио је Додик.

Он је рекао да Народна скупштина Републике Српске не покушава да ревидира чињенице, јер чињенице никада нису ни утврђене.

„Ми покушавамо тек сада да утврдимо чињенице о страдању свих на подручју Сребренице, међу којима је велики број Срба. И ми мислимо да је схватање обима трагедије врло важно за наставак помирења, али у том, како се наводи обиму, нико и никада није поменуо велики број жртава српског народа“, појаснио је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска снажно посвећена миру на овим просторима и тражи помирење, али без истине, а извјештај из 2004. није истинит, до тог помирења је готово немогуће доћи.

„Захвални смо напорима САД да се успостави мир у БиХ и изгради пријеко потребно помирење, али били би им још захвалнији кад би на бази чињеница и провјерених информација сагледали проблем страдања у Сребреници“, рекао је предсједник Републике Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар