Предсједник РС

Додик: затражићу повлачење свих 16 амбасадора БиХ Срба

ЦВИЈАНОВИЋ: ОДАБРАЛИ СМО ОНЕ КОЈИ ЋЕ У СПОЉНОЈ ПОЛИТИЦИ БиХ ШТИТИТИ ИНТЕРЕСЕ РС
  • Милорад ДОДИК: Предсједништво БиХ може имати пуни капацитет под условом да на свим састанцима којима присуствујем буде истакнута застава Републике Српске, а ако то не буде учињено – неће бити ни сједница Предсједништва
  • „Нисам отишао тамо – нагласио је – да примам плату и да будем икебана. Пракса прављења икебана од српских чланова у различитим тијелима биће прекинута. Не оспоравам заставу БиХ, али застава Републике Српске мора бити тамо гдје сам ја“

МИЛОРАД Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је након састанка са Жељком Цвијановић, предсједником РС да ће на идућој сједници Предсједништва тражити повлачење 16 српских амбасадора.

Додик је истакао да на нивоу БиХ заступа интересе Републике Српске, у којој је и биран.

Додик је нагласио да је потребна координација и усаглашавање у Српској о свим важним питањима.

„Све сегменте координације српских представника треба појачати. Желимо нови приступ и нову праксу и договоре о свим важним питањима, као што је и ово јучерашње у вези с НАТО-ом“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је делегиран да заступа интересе Републике Српске, те да је Српска мјесто гдие треба да буде основа за креирање политика.

Такође нагласио је да је спреман да питање спољнополитичког представљања покрене на сједници Предсједништва БиХ те да се по том питању све ради у складу са Уставом Републике Српске.

Додик је изјавио данас да Предсједништво може имати пуни капацитет под условом да на свим састанцима којима присуствује буде истакнута застава Републике Српске, а ако то не буде учињено, неће бити ни сједница Предсједништва.

„Нисам отишао тамо да примам плату и да будем икебана. Пракса прављења икебана од српских чланова у различитим тијелима биће прекинута. Не оспоравам заставу БиХ, али застава Републике Српске мора бити тамо гдје сам ја“, рекао је Додик.

Достављен приједлог људи за дипломатско-конзуларну мрежу

Жељка Цвијановић, предсједник РС данас је на састанку са Милорадом Додиком, предсједавајућим Предсједништва БиХ, доставила приједлог људи који ће радити у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ и нагласила да ће бити одабрани они који ће у спољној политици БиХ штитити интересе Српске, а неће радити на штету других у БиХ.

Цвијановићева је истакла да ће у наредном периоду бити повучени сви Срби из 16 дипломатско-конзуларних представништава и амбасада БиХ, међу којима су Јапан, Бугарска, Израел, Швајцарска, Канада, Грчка, Румунија, Чешка, Египат, Словенија, Србија, Црна Гора, ОЕБС, Франкфурт и Инстанбул, након чега ће услиједити именовање новог кадра који ће представљати и интересе Републике Српске.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Dogovoreno-da-se-razrijese-ambasadori-i-konzuli-iz-reda-Sraba/511830

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар