Предсједник РС

Лавров: Не држи Русија БиХ у стању протектората – Запад је наметнуо високог представника

ПРЕДСЈЕДНИК РС: ПОСЈЕТА ЛАВРОВА НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА ИЗБОРИМА – ДАТУМ ПОСЈЕТЕ ОДРЕДИЛА СПЦ
  • Милорад ДОДИК: Говоре да сам `руски човјек`, а ја сам  `српски човјек` који поштује и воли Русију. Вјештачка је и наметнута та прича због антируске хистерије
  • Заједнички је став Српске и Русије да високи представник и стране судије из Уставног суда треба да оду и да је недопустиво мијешање странаца у БиХ
  • Сергеј ЛАВРОВ: Поводом Македоније Русија не говори ништа што би могло да се протумачи као мијешање у њене унутрашње ствари, за разлику од великог броја западних земаља које се отворено мијешају у будући референдум

МИЛОРАД Додик, предсједник РС, рекао је да је велика част што је Република Српска могла угостити министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, те да је његова посјета резултат сарадње из претходног периода.

Руска Федерације је за нас пријатељ и желимо да развијамо сваке могуће односе, прије свега економске, али културне, политичке и сваке друге односе“, рекао је Додик додајући да је Република Српска онемогућила БиХ да уведе санкције Русији.

Желим да одбацим било какве шпекулације и тврдње које говоре о лошем утицају РС. Русија је за нас пријатељ, и помаже нам на свим нивоима. Данас смо разговарали о достигнућима који смо имали и нашим плановима за будућност РС“, рекао је Додик.

Нагласио је да посебну захвалност РС дугује у погледу резолуције о Сребреници у Савјету безбједности на коју је Русија уложила вето.

Желим да се захвалим у име српског народа и РС. То питање за нас ће остати вјечито уписано као доказ нашег пријатељства“, казао је Додик.

Рекао је да је су двије делегације разговарале и о економским питањима и о томе на који начин сарађивати даље.

Лавров је рекао да му је драго да се налази у БиХ те да су са предсједником Српске размотрени односи БиХ и Српске.

Ми смо заинтересовани да развијамо односе у свим областима. Пораст робне размјене са БиХ се пуно односи на РС прије свега воће и поврће“, рекао је Лавров додајући да је било говора о томе да се што прије створе услови за извоз меса и млијека.

Лавров је подсјетио да је са Гаспромом потписан споразум о градњи фабрике у Зворнику, нагласивши да се нада да ће се течни гас из те фабрике користити не само у Српској, него и у Србији.

Ми смо захвални РС на сталној подршци пословању руских компанија. Гаспром већ неколико година заредом омогућава испоруку гаса РС. Активно се развијају везе између РС и руских региона“, рекао је Лавров.

На састанку су размотрена и регионална питања, а како је рекао Лавров, било какве реформе у БиХ су могуће уз договор два ентитета и три народа наглашавајући да се Русија залаже за поштовање Дејтонског споразума.

Лавров је рекао да је недопустиво наметање са стране и постављање става да су на страни Русије или против Русије.

Коментаришући наводе да је `руски човјек`, Додик је рекао да је српски човјек и да поштује и воли Русију те да је вејштачка и наметнута та прича због антируске хистерије.

Он је одбацио било какве тврдње о руском утицају.

Заједнички став Српске и Русије је да високи представник као и стране судије из Уставног суда треба да оду и да је недопустиво мијешање странаца у БиХ.

Лавров је рекао да је се слаже са Додиком те да Русија није та која покушава да очува протекторат у БиХ.

Он је рекао да је БиХ призната као независна држава и да је недопустиво то што је Запад увео високог представника који може да укида договоре три народа.

Говорећи о региону, Лавров је рекао да се створила двострука ситуација у Македонији те да Русија не говори ништа што би могло да се протумачи као мијешање у унутрашње ствари за разлику од великог броја западних земаља које се отворено мијешају у будући референдум.

Додик је рекао да посјета Лаврова нема никакве везе са изборима те да је ту динамику диктирала Српска православна црква у погледу освештења српско-руског храма у Бањалуци.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Velika-cast-sto-smo-ugostili-Lavrova/498742

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар