РС и матица

Дачић: Приштина спрема нови напад на север Косова – зауставите њену машинерију рата

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН ПОНОВО РАСПРАВЉАО О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
  • Ивица ДАЧИЋ: Позивам на дијалог и решавање вишедеценијског косовског проблема мирним путем уз проналажење компромисног решења. Надам се да ћете сви подржати овај мој позив. Представници Приштине, међутим, не само да су отворено рекли да неће досад спровести договорено, отворено су запретили Европској унији да ће, пошто су незадовољни третманом који имају, размотрити уједињење са Албанијом уз припајање још три општине са југа Србије
  • Шеф Унмика Захир ТАНИН: Током операције РОСУ 28. маја, Танин је рекао да су косовске власти прекршиле низ међународнох прописа. Имунитет особља УН код хапшења није поштован. Имовина УН је непрописно заплењена и претресана упркос свим релевантним међународним законима и имунитетима
  • Вљора ЧИТАКУ оптужила Србију да није спровео ни један од споразума који је потписао у Бриселу док је за неостваривања споразума о ЗСО рекла да су сметња припадници српске заједнице који су део тима за израду Статуса и који су под директним утицајем Београда
  • Дмитриј ПОЉАНСКИ, заменик амбасадора Русије у Савету безбедности УН: Косово не може руског припадника Унмика да прогласи персоном нон грата не само зато што се то не може применити на припаднике мисија УН већ и зато што Косово није субјект међународног права

МИНИСТАР Ивица Дачић поново је данас у Савету безбедности УН позвао на дијалог о решавању косовског питања мирним путем и додао да последња дешавања на Косову указују на потребу активнијег деловања међународних организација на терену.

На седници на којој је разматран нови извештај генералног секретара УН о раду Унмика, Дачић се заложио за наставак Мисије УН на Косову.

Он је упозорио представнике земаља чланица СБ УН да, према сазнањима Србије, приштинске власти спремају напад на север Косова.

„Желим да тога сви овде будете свесни и зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће“, додао је Дачић.

Он је позвао на дијалог и решавање вишедеценијског косовског проблема „мирним путем уз проналажење компромисног решења“.

„Надам се да ћете сви подржати овај мој позив, али исто тако, надам се да ћете јасно и недвосмислено рећи шта је за успешан дијалог потребно. А потребне су две стране које се рационално и разумно понашају, које су спремне да разговарају, а затим договорено и спроведу“, рекао је Дачић. 

Дачић је рекао да представници Приштине не само да су „отворено рекли да неће спровести договорено, они су отворено запретили Европској унији да ће, пошто су незадовољни третманом који имају, размотрити уједињење са Албанијом уз припајање још три општине са југа Србије“.

Додао је и претеће поруке албанског премијера Едија Раме о уједињењу Албаније са Косовом, на које „нико не реагује и преко којих се олако прелази уз објашњење да оне нису озбиљне“.     

Дачић је подсетио да је на данашњи дан пре 20 година усвојена Резолуција Савета безбедности 1244, и да је пре тачно 20 година окончано НАТО бомбардовање СР Југославије, које је спроведено без одлуке СБ УН.

Шеф Унмика Захир Танин рекао је данас пред Саветом безбедности УН да је ситуација у дијалогу Београда и Приштине а и на самом Косову „крхка“ и да лако може да „склизне уназад“ ако не буде прикладног ангажовања.

Говорећи о хапшењу припадника Унмика током операције РОСУ 28. маја, Танин је рекао да су косовске власти прекршиле низ међународнох прописа.

„Имунитет особља УН код хапшења није поштован. Имовина УН је непрописно заплењена и претресана упркос свим релевантним међународним законима и имунитетима“, навео је шеф Унмика.

Према његовим речима, косовске власти су износиле информације које „не одговарају стварности“ а на крају су припадника Унмика прогласиле персоном нон грата.

„Доктрина о непожељним особама се не примењује на особље УН“, навео је Танин.     

Амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку је на седници Савета безбедности УН  изјавила да је Косово захвално УНМИК-у за све што је учинило, али сада не види потребу да он настави мисију на Косову.

Она је на почетку излагања подсетила да је на данашњи дан пре 20 година Савет безбедности УН донео резолуцију 1244.

„У свим проблемима са којима смо се сусретали ви сте били камен наше подршке. Паметни председник Ахтисари је предложио да Косово прогласи независност и Косово је на то имало право. Ситуација је другачија у односу на време када сте пре 20 година дошли. Косово се променило и постаје све више интегрисано у међународну заједницу. Све то захваљујући напорима ОУН и НАТО“, казала је Читаку.

„Механизми безбедности и КФОР гарантују сигурност нашег народа. Може ли неко у овој сали да ми каже који је посао УНМИК-а? Ресурси ове мисије могу да буду искоришћени много боље негде друге“, казала је Читаку.

О хапшењу дипломате УН-а руске националности, Михаила Красношћокова рекла је:

„Он је користио службени аутомобил УН-а како би зауставио акцију. Полиција је током истраге у његовом возилу пронашла моторну тестеру, којом су сечена стабла за барикаду. Он је одбио да сарађује са полицијом Косова, да покаже идентификациона документа и приведен је у полицијску станицу. Тамо му је пружена и лекарска помоћ када је констатовано да није било ничега озбиљног“, казала је Читаку.      

„Руски дипломата Михаил Красношћоков је својевољно постао сметња и штит криминалних банди“, констатовала је она.

Читаку је оптужила Београд да није спровео ни један од споразума који је потписао у Бриселу док је за неостваривања споразума о ЗСО рекла да су сметња припадници српске заједнице који су део тима за израду Статуса и који су под директним утицајем Београда. 

„У 19 веку премијер Србије нас је представио као дивље људе са реповима. Сада после више од једног века покушавају да поново пишу историју“, рекла је она алудирајући на изјаву премијерке Брнабић о људима из шуме.

Пољански: Да ли верујете у нелогичне тврдње Читаку?

„Русија подржава одрживо и обострано прихватљиво решење у оквирима резолуције 1244″, рекао је на седнициДмитриј Пољански, заменик сталног представника своје земље у Савету безбедности УН.

Он је навео да ће  оснивање Заједнице српских општина бити „индикатор могућности будућих суштинских договора“.

Руски представник је изјавио да Москва дели забринутост Србије због ситуације на Косову а да се од косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку није чуло ништа осим „лажи, инсинуација и историјских измишљотина“.

„Видимо и да такозвана резолуција о геноциду у такозваној скупштини Косова само служи за изазивање мржње. Видимо низ антисрпских акција које за циљ имају превазилажење унутрашњих тензија и спорова кланова у Приштини“, изјавио је руски представник.

Он је указао да је Красношћоков „пребијен док је обављао своје дужности“.

„Госпођа Читаку је изнела верзију која нема никакву логику. Кажу да је он обарао дрвеће а онда склонио тестеру у кола и одбио да се легитимише. Да ли заиста верујете у то?“, навео је руски дипломата.

Он је акцију РОСУ назвао покушајем да се север Косова преузме на силу упркос „џентлменском договору“ током дијалога да косовска полиција неће долазити на север са дугим цевима.

Према његовим речима, западне земље су зажмуриле пред косовским акцијама.

„Амерички колега није чак ни у пар речи поменуо потребу заштите имунитета особља УН, Читаку је рекла да косовске власти немају намеру да поштују тај имунитет. Ако сад будемо гледали на другу страну, особље УН у другим деловима света ће се наћи у таквим ситуацијама а тада ће бити касно да се позива на норме“, навео је дипломата.

Он је рекао и да Косово не може руског припадника Унмика да прогласи персоном нон грата не само зато што се то не може применити на припаднике мисија УН већ и зато што Косово није субјект међународног права.

http://fakti.org/okolo-gladac/dacic-pristina-sprema-novi-napad-na-sever-kosova-zaustavite-njenu-masineriju-rata

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар