RS i matica

Dačić: Priština sprema novi napad na sever Kosova – zaustavite njenu mašineriju rata

SAVET BEZBEDNOSTI UN PONOVO RASPRAVLJAO O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI
  • Ivica DAČIĆ: Pozivam na dijalog i rešavanje višedecenijskog kosovskog problema mirnim putem uz pronalaženje kompromisnog rešenja. Nadam se da ćete svi podržati ovaj moj poziv. Predstavnici Prištine, međutim, ne samo da su otvoreno rekli da neće dosad sprovesti dogovoreno, otvoreno su zapretili Evropskoj uniji da će, pošto su nezadovoljni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije
  • Šef Unmika Zahir TANIN: Tokom operacije ROSU 28. maja, Tanin je rekao da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnoh propisa. Imunitet osoblja UN kod hapšenja nije poštovan. Imovina UN je nepropisno zaplenjena i pretresana uprkos svim relevantnim međunarodnim zakonima i imunitetima
  • Vljora ČITAKU optužila Srbiju da nije sproveo ni jedan od sporazuma koji je potpisao u Briselu dok je za neostvarivanja sporazuma o ZSO rekla da su smetnja pripadnici srpske zajednice koji su deo tima za izradu Statusa i koji su pod direktnim uticajem Beograda
  • Dmitrij POLJANSKI, zamenik ambasadora Rusije u Savetu bezbednosti UN: Kosovo ne može ruskog pripadnika Unmika da proglasi personom non grata ne samo zato što se to ne može primeniti na pripadnike misija UN već i zato što Kosovo nije subjekt međunarodnog prava

MINISTAR Ivica Dačić ponovo je danas u Savetu bezbednosti UN pozvao na dijalog o rešavanju kosovskog pitanja mirnim putem i dodao da poslednja dešavanja na Kosovu ukazuju na potrebu aktivnijeg delovanja međunarodnih organizacija na terenu.

Na sednici na kojoj je razmatran novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, Dačić se založio za nastavak Misije UN na Kosovu.

On je upozorio predstavnike zemalja članica SB UN da, prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova.

„Želim da toga svi ovde budete svesni i zaustavite prištinsku ratnu mašineriju pre nego što izazove novo krvoproliće“, dodao je Dačić.

On je pozvao na dijalog i rešavanje višedecenijskog kosovskog problema „mirnim putem uz pronalaženje kompromisnog rešenja“.

„Nadam se da ćete svi podržati ovaj moj poziv, ali isto tako, nadam se da ćete jasno i nedvosmisleno reći šta je za uspešan dijalog potrebno. A potrebne su dve strane koje se racionalno i razumno ponašaju, koje su spremne da razgovaraju, a zatim dogovoreno i sprovedu“, rekao je Dačić. 

Dačić je rekao da predstavnici Prištine ne samo da su „otvoreno rekli da neće sprovesti dogovoreno, oni su otvoreno zapretili Evropskoj uniji da će, pošto su nezadovoljni tretmanom koji imaju, razmotriti ujedinjenje sa Albanijom uz pripajanje još tri opštine sa juga Srbije“.

Dodao je i preteće poruke albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije sa Kosovom, na koje „niko ne reaguje i preko kojih se olako prelazi uz objašnjenje da one nisu ozbiljne“.     

Dačić je podsetio da je na današnji dan pre 20 godina usvojena Rezolucija Saveta bezbednosti 1244, i da je pre tačno 20 godina okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije, koje je sprovedeno bez odluke SB UN.

Šef Unmika Zahir Tanin rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine a i na samom Kosovu „krhka“ i da lako može da „sklizne unazad“ ako ne bude prikladnog angažovanja.

Govoreći o hapšenju pripadnika Unmika tokom operacije ROSU 28. maja, Tanin je rekao da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnoh propisa.

„Imunitet osoblja UN kod hapšenja nije poštovan. Imovina UN je nepropisno zaplenjena i pretresana uprkos svim relevantnim međunarodnim zakonima i imunitetima“, naveo je šef Unmika.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su iznosile informacije koje „ne odgovaraju stvarnosti“ a na kraju su pripadnika Unmika proglasile personom non grata.

„Doktrina o nepoželjnim osobama se ne primenjuje na osoblje UN“, naveo je Tanin.     

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku je na sednici Saveta bezbednosti UN  izjavila da je Kosovo zahvalno UNMIK-u za sve što je učinilo, ali sada ne vidi potrebu da on nastavi misiju na Kosovu.

Ona je na početku izlaganja podsetila da je na današnji dan pre 20 godina Savet bezbednosti UN doneo rezoluciju 1244.

„U svim problemima sa kojima smo se susretali vi ste bili kamen naše podrške. Pametni predsednik Ahtisari je predložio da Kosovo proglasi nezavisnost i Kosovo je na to imalo pravo. Situacija je drugačija u odnosu na vreme kada ste pre 20 godina došli. Kosovo se promenilo i postaje sve više integrisano u međunarodnu zajednicu. Sve to zahvaljujući naporima OUN i NATO“, kazala je Čitaku.

„Mehanizmi bezbednosti i KFOR garantuju sigurnost našeg naroda. Može li neko u ovoj sali da mi kaže koji je posao UNMIK-a? Resursi ove misije mogu da budu iskorišćeni mnogo bolje negde druge“, kazala je Čitaku.

O hapšenju diplomate UN-a ruske nacionalnosti, Mihaila Krasnošćokova rekla je:

„On je koristio službeni automobil UN-a kako bi zaustavio akciju. Policija je tokom istrage u njegovom vozilu pronašla motornu testeru, kojom su sečena stabla za barikadu. On je odbio da sarađuje sa policijom Kosova, da pokaže identifikaciona dokumenta i priveden je u policijsku stanicu. Tamo mu je pružena i lekarska pomoć kada je konstatovano da nije bilo ničega ozbiljnog“, kazala je Čitaku.      

„Ruski diplomata Mihail Krasnošćokov je svojevoljno postao smetnja i štit kriminalnih bandi“, konstatovala je ona.

Čitaku je optužila Beograd da nije sproveo ni jedan od sporazuma koji je potpisao u Briselu dok je za neostvarivanja sporazuma o ZSO rekla da su smetnja pripadnici srpske zajednice koji su deo tima za izradu Statusa i koji su pod direktnim uticajem Beograda. 

„U 19 veku premijer Srbije nas je predstavio kao divlje ljude sa repovima. Sada posle više od jednog veka pokušavaju da ponovo pišu istoriju“, rekla je ona aludirajući na izjavu premijerke Brnabić o ljudima iz šume.

Poljanski: Da li verujete u nelogične tvrdnje Čitaku?

„Rusija podržava održivo i obostrano prihvatljivo rešenje u okvirima rezolucije 1244″, rekao je na sedniciDmitrij Poljanski, zamenik stalnog predstavnika svoje zemlje u Savetu bezbednosti UN.

On je naveo da će  osnivanje Zajednice srpskih opština biti „indikator mogućnosti budućih suštinskih dogovora“.

Ruski predstavnik je izjavio da Moskva deli zabrinutost Srbije zbog situacije na Kosovu a da se od kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku nije čulo ništa osim „laži, insinuacija i istorijskih izmišljotina“.

„Vidimo i da takozvana rezolucija o genocidu u takozvanoj skupštini Kosova samo služi za izazivanje mržnje. Vidimo niz antisrpskih akcija koje za cilj imaju prevazilaženje unutrašnjih tenzija i sporova klanova u Prištini“, izjavio je ruski predstavnik.

On je ukazao da je Krasnošćokov „prebijen dok je obavljao svoje dužnosti“.

„Gospođa Čitaku je iznela verziju koja nema nikakvu logiku. Kažu da je on obarao drveće a onda sklonio testeru u kola i odbio da se legitimiše. Da li zaista verujete u to?“, naveo je ruski diplomata.

On je akciju ROSU nazvao pokušajem da se sever Kosova preuzme na silu uprkos „džentlmenskom dogovoru“ tokom dijaloga da kosovska policija neće dolaziti na sever sa dugim cevima.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su zažmurile pred kosovskim akcijama.

„Američki kolega nije čak ni u par reči pomenuo potrebu zaštite imuniteta osoblja UN, Čitaku je rekla da kosovske vlasti nemaju nameru da poštuju taj imunitet. Ako sad budemo gledali na drugu stranu, osoblje UN u drugim delovima sveta će se naći u takvim situacijama a tada će biti kasno da se poziva na norme“, naveo je diplomata.

On je rekao i da Kosovo ne može ruskog pripadnika Unmika da proglasi personom non grata ne samo zato što se to ne može primeniti na pripadnike misija UN već i zato što Kosovo nije subjekt međunarodnog prava.

http://fakti.org/okolo-gladac/dacic-pristina-sprema-novi-napad-na-sever-kosova-zaustavite-njenu-masineriju-rata

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar