RS i matica

Dodik: Na sastancima u Sarajevu osjeća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj

UPOZORIO DA BOŠNJACI NASTOJE DA ELIMINIŠU SRBIJU KAO KLJUČNOG PARTNERA SRPSKE
  • Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da riješe
  • „Za to bi bila neophodna odluka Predsjedništva BiH. A, policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rješava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor Srpske svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo

BOSNA i Hercegovina pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske, kako Srbija ne bi mogla da pomogne Srbima u Srpskoj, izjavio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Dodik kaže da bi u BiH bili presrećni da nema Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu „da vide“, bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu.

Republika Srpska je, tvrdi, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu osjeća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj.

Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da riješe“, rekao je Dodik.

Dodik ističe da to naravno nije moguće, jer ne bi bilo legitimiteta za bilo kakvo angažovanje vojske BiH.

Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsjedništva BiH.

„A, policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rješava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor Srpske svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo“, kazao je Dodik.

Dodao je da je o tome razgovarao sa predsjednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao.

Mislim da je neophodno da stalno upozoravamo na te stvari“, dodao je Dodik.

Govoreći o posjeti predsjednika Srbije Vašingtonu i potpisivanju sporazuma sa Kosovom, Dodik je rekao da je Vučić uradio  dobar posao za Srbiju u Vašingtonu.

Imajući u vidu moje iskustvo, iz međunarodnih kontakata i teških međunarodnih sastanaka, Vučić je uradio dobar posao za Srbiju, rekao je Dodik, nakon razgovora sa Vučićem, koji ga je upoznao sa temama i razgovorima u Vašingtonu i Briselu.

On je dodao da mu iskustvo govori da se pozicija RS na neki način takođe prelama preko međunarodnih aranžmana i razgovora koji se tiču Srbije i njenih pitanja.

Nema, međutim, pretjerana očekivanja kad je riječ o dobrim namjerama međunarodnih faktora, prije svega iz Brisela.

Istakao je da je razgovor sa Vučićem bio u četiri oka, jer je želio, kaže, i neke druge stvari da prenese predsjedniku Srbije.

Jedna od tema bilo je, rekao je Dodik, ponovno nastojanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i Bošnjaka da Bošnjake drže zarobljenim stalnom temom sukoba sa Srbijom, te pričom o pokretanju nove tužbe za genocid.

To je, prema Dodikovoj ocjeni, dio politike koja je već rezultirala onom deklaracijom po kojoj ne bi bilo RS, već bi BiH trebalo da se organizuje na drugi način.

Oni žele da pričamo o novoj tužbi i da eliminišu Srbiju, rekao je Dodik. 

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao je u Sarajevu da su Republika Srpska i takozvano Kosovo za Sjedinjene Američke države neuporedivi slučajevi, prenio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dodao da je on Palmeru rekao da su – uporedivi.

Dodik je novinarima u Beogradu, nakon razgovora sa Vučićem, rekao da je o statusu RS i Kosovu razgovarao sa Palmerom tokom njegove posjete Sarajevu u srijedu.

Palmer je, kako je naveo Dodik, rekao da je stav SAD da su to neuporedivi slučajevi.

„Ja sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava“, rekao je Dodik.

Na pitanje šta mu kaže međunarodna zajednica kada se uporedi pravo na samoopredeljenje Srba u RS i Albanaca na KiM, Dodik kaže da su ranije bili veoma rigorozni i odbijali svaku mogućnost.

To govori da mi moramo da govorimo da je nemoguće da na užem prostoru postoji jedan slučaj, a da se primjenjuju dvije prakse, da pitamo kako je moguće, po kojim međunarodnim pravilima, da Albanci mogu da imaju pravo na samoopredjeljenje, a Srbi kao konstitutivni narod u BiH to ne mogu“, rekao je Dodik.

Dodao je da je nije dovoljno da neko samo kaže da se sada ne dira u to pitanje.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar