RS i matica

Mihejev: Srbiji će raketno-topovske sisteme „Pancir-S“ dobiti narednih mjeseci

AMERIČKA AGENCIJA AP: SRBIJA ĆE IH DOBITI IAKO JE UPOZORENA NA MOGUĆE SANKCIJE SAD
  • Direktor ruske kompanije za trgovinu oružjem Aleksandar MIHEJEV državnopj novinskoj agenciji TASS rekao: „Raketni sistemi se sklapaju, a srpski specijalci su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja

AMERIČKA novinska agencija AP izvijestila je danas da će Rusija Srbiji isporučiti sofisticirani raketno-topovski sistem „Pancir-S“, uprkos tome što su je SAD upozorile na moguće sankcije u tom slučaju.

AP je prenijela vijest ruske agencije TASS da će sistem „Pancir-S biti isporučen Srbiji u narednih nekoliko mjeseci u skladu sa potpisanim ugovorom.

Američka agencija navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć potvrdio da Srbija kupuje odbrambeno oružje od Rusije, ali da želi da izbjegne američke sankcije ili bilo kakvu vrstu konfrontacije sa SAD.

Srbija se naoružava, jer je slobodna zemlja okružena državama članicama NATO sa kojima želimo prijateljske odnose“, rekao je Vučić, dodajući da ne želi da dozvoli da Srbija bude slaba kao što je bila 90-ih godina.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer je, podsjeća AP, upozorio prošle nedelje Srbiju da bi nabavka ruskog oružja mogla da donese rizik američkih sankcija.

Nadamo se da će naši srpski partneri biti pažljivi po pitanju bilo kakve transakcije te vrste, rekao je tada Palmer za makedonsku televiziju Alsat M.

Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku borbenim avionima, jurišnim helikopterima i tenkovima, što, kako konstatuje AP, izaziva zabrinutost na Balkanu koji je bio pogođen ratovima.

Srbija je, navodi dalje AP, ključni saveznik Rusije iako želi članstvo u EU, a Beograd insistira na tome da neće u NATO i odbija da se pridruži zapadnim zemljama u sankcijama uvedenim Rusije zbog sukoba na istoku Ukrajine.

Direktor ruske agencije uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda Rosoboroneksport“ Aleksandar Mihejev je ranije danas rekao da će Rusija isporučiti Srbiji raketni sistem Pancir-S“ u narednih nekoliko mjeseci, u skladu sa potpisanim ugovorom.

Raketni sistemi se sklapaju, a srpski specijalci su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja“, rekao je Mihejev agenciji TASS.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar