Главно РС и матица

Народна странка и Двери напустиле округли сто на ФПН и поново најављују бојкот избора

НАРЕДНИ ОКРУГЛИ СТОЛОВИ 6. И 9. СЕПТЕМБРА, ТЕМЕ – БИРАЧКИ СПИСКОВИ И ПРАВА БИРАЧА
  • На ФПН из Савеза за Србију (СзС) дошли Зоран Лутовац, Небојша Зеленовић, Бошко Обрадовић, Мирослав Алексић а из Српске напредне странке Горан Весић, Владимир Ђукановић и Владимир Орлић. Били и представници ЛДП, ДСС, ЛСВ, Покрета слободних грађана, НУНС-а, ЦРТА, Цесида и Транспарентности Србије
  • Мирослав АЛЕКСИЋ (Народна странка):  „Представници власти током разговора показали су да немају аполутно никакву жељу да промене било шта по питању слободе медија и фер и поштених избора. Њима одговара овакво стање и настоје и даље да крше закон и Устав Србије“
  • Горан ВЕСИЋ: Нећемо пристати на захтеве опозиције да се Александру Вучићу забрани бављење политиком и да се незаконито промени састав Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). СНС не пада на памет да разговара о томе како медији треба да раде

НА ФАКУЛТЕТУ политичких наука (ФПН) у Београду одржан је трећи по реду округли сто о изборним условима на којем супредставници политичких странака и савеза, медијских удружења, невладиних организација и универзитетски професори разговарати о стању у медијима у Србији.

Како су најавили организатори ФПН и Фондација за отворено друштво, тема састанка је била „Приступ медијима и њихова контрола“ а предвиђено је да медијска удружења и организације које прате изборе, представе своје налазе и препоруке на ту тему.

На ФПН дошли су из Савеза за Србију (СзС) Зоран Лутовац, Небојша Зеленовић, Бошко Обрадовић, Мирослав Алексић а из Српске напредне странке Горан Весић, Владимир Ђукановић и Владимир Орлић.

На округлом столу су и представници ЛДП, ДСС, ЛСВ, Покрета слободних грађана, као и представници НУНС-а, ЦРТА, Цесида и Транспарентности Србије.

Први део дијалога, на којем су  представљене анализе организација цивилног друштва и медијских удружења, сниман је и уживо емитован преко екрана постављеног у соби за новинаре на Факултету политичких наука, а други део округлог стола биће одржан без присуства медија, по правилима „Chatam House„.

Представници Народне  странке, Двери и Нове странке напустили су округли сто оцењујући да власт нема намеру да испуни захтеве опозиције о фер и поштеним изборима и да не желе да ослободе медије, те ће Двери и Народна странка предложити страначким органима да бојкотују избпре.

То су изјавили после напуштања састанка потпредседник Народне странке Мирослав Алексић и лидер Двери Бошко Обрадовић.

„Представници власти током разговора показали су да немају аполутно никакву жељу да промене било шта по питању слободе медија и фер и поштених избора. Њима одговара овакво стање и настоје и даље да крше закон и Устав Србије“, рекао је Алексић новинарима.

Обрадовић је истакао да је „на ову фарсу бојкот једини одговор“.

На округлом столу су из Савеза за Србију остали Небојша Зеленовић и Зоран Лутовац.

Зеленовић је изјавио да власт има рок до 15. септембра да се у Скупштини Србије изабере нови састав Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), или ће у супротном савез бојкотовати предстојеће изборе.

„СзС је изнео врло конкретан захтев и тиче се политичког консензуса да се до 15. септембра изабере у Скупштини нови састав РЕМ-а. Очекујем то решење, ако то немамо, улазимо у бојкот“, рекао је Зеленовић новинарима после округлог стола о изборним условима и рекао да ако власти испуне тај захтев отварају врата за даље разговоре.

Упитан како су представници власти реаговали на захтев рекао да се власт „није померила ни за милиметар“.

Весић је изјавио да СНС неће пристати на захтеве опозиције „да се Александру Вучићу забрани бављење политиком” и да се „незаконито промени састав Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ)”.

Он је новинарима после округлог стола на Факултету политичких наука у Београду о изборним условима рекао да је опозиција „схватила” да је тај дијалог начин „да они дођу на власт и да уређују медије и одређују шта ће ко да пише и да врате Драгана Ђиласа у РТС и РЕМ”.

Он је казао да ће СНС наставити да учествује на округлим столовима и да ће инсистирати да се разговара у складу са законом.

Весић је рекао да СНС не пада на памет да разговара о томе како медији треба да раде.

Следећи састанци биће одржани 5. и 9. септембра када и ће теме бити бирачки спискови и права бирача.

http://fakti.org/serbian-point/narodna-stranka-i-dveri-napustile-okrugli-sto-na-fpn-i-ponovo-najavljuju-bojkot-izbora

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар