Вијести РС и матица

Приштина позвала `грађане Косова` да избјегавају путовања кроз Србију

ТВРДИ ДА СЕ `ГРАЂАНИ КОСОВА` СТАЛНО ХАПСЕ, А ДА СУ НЕКИ БИЛИ И ФИЗИЧКИ И ПСИХИЧКИ ЗЛОСТАВЉАНИ

ПРИШТИНСКО министарство спољних послова позвало је `грађане Косова` да привремено избјегавају путовање кроз Србију.

„Ово обавјештење долази као резултат сталног хапшења грађана Косова од стране институција те земље, увијек у фиктивним околностима. Један број њих је чак и физички и психички злостављан“, каже се у саопштењу.

`Косовско министарство` је такође затражило од `грађана Косова` да покажу опрезност и разборитост ако не могу да избегну путовање кроз територију Србије.

„У складу са институционалном и законском обавезом да информише јавност и да се стара о безбједности и интегритету сваког грађанина Косова, министарство спољних послова процјењује да Србија више није територија која обезбјеђује минималну сигурност за физички и правни интегритет њих и чланова њихових породица. Сходно томе, министарство иностраних послова и све институције су позвале и настављају да позивају институције Европске уније да се онемогући такво понашање, али нажалост до сада није било никаквог ефекта“, каже се у саопштењу.

У саопштењу се позива Србија да коначно одустане од „фашистичке праксе и да призна чињеницу да је она дио европског континента, гдје је слобода кретања универзално право свих и поштује се без обзира на политичке циљеве“.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар