РС и матица

Вучић: Без рјешавања проблема Косова – прва криза ће нас убити

ЗА БРИТАНСКИ „ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС“ ОДБАЦИО ТВРДЊЕ ДА ЈЕ „ПУТИНОВА ПЕТА КОЛОНА“
  • Лист наводи и ријечи Патријарх Иринеја да Србија хоће чланство у ЕУ, али не „по цену Косова”: „Нећемо уступити Косово ни по коју цену. Ми смо Европљани, јесмо за придруживање ЕУ, али не ако је Косово цена за то”
  • „ФТ“ наводи да би највјероватније рјешење за КиМ могло би да буде оно које би подразумијевало аутономију и договор о подјели власти налик на Сјеверну Ирску, а у овом случају то би се односило на области у којима Срби чине већину – у замјену за признавање косовске државности
  • Вучић себе, како пише „ФТ“, представља не као посљедњу, али свакако као најбољу наду за своју земљу. „Србија је произвела више историје него што може да свари”, рекао је цитирајући Винстона Черчила

„ФАЈНЕНШЕЛ Тајмс” – у опширном тексту у коме анализира позицију Србије и њеног предсједника – у контексту рјешења косовског питања и придруживања ЕУ, наводи ријечи предсједника Србије Александара Вучића да без рјешавања косовског проблема све што је постигнуто неће бити одрживо, а „прва криза ће нас убити”.

„Опседнут сам Косовом. Без решавања тог проблема, све што сам постигао до сада неће бити одрживо. Прва криза ће нас убити”, каже Вучић за ФТ у тексту који је објављен на сајту овог угледног британског листа.

Како се наводи Вучић на путу ка ЕУ најприје мора да разријеши косовски проблем, да званичници ЕУ желе да Вучић представи свој приједлог за рјешење овог проблема наредних мјесеци како би почели разговори са косовским лидерима.

Лист наводи и да већина Срба Косово и даље сматра колијевком српства, те да ЕУ са 28 чланица не намеће своје рјешење, зато што Шпанија и четири друге земље одбијају да признају независност Косова, углавном из страха од сецесионистичких пресједана.

„Фајненшл тајмс” подсјећа и да су српски министри спољних послова и одбране отворено подржали идеју подјеле, али оцјењује да то код западних сила неће проћи, због страха да би се тиме отворила Пандорина кутија граничних спорова у региону, те да су мале шансе да се западне силе предомисле кад је ријеч о независности Косова,” као што то неки Срби замишљају”.

Као највјероватније рјешење, како се наводи, могло би да буде оно које би подразумијевало аутономију и договор о подјели власти налик на Сјеверну Ирску, а у овом случају то би се односило на области у којима Срби чине већину, а у замјену за признавање косовске државности.

„Али чак би и то многи Срби сматрали превеликим уступком, а такво рјешење би се суочило и са препреком у случају референдума, при чему би Вучић могао да очекује жесток отпор са више страна укључујући и СПЦ”, пише британски лист.

Лист наводи ријечи Патријарх Иринеја да Србија хоће чланство у ЕУ, али не „по цену Косова”.

„Нећемо уступити Косово ни по коју цену”, рекао је Иринеј. „Ми смо Европљани, јесмо за придруживање ЕУ, али не ако је Косово цена за то” рекао је је за ФТ рекао је Патријарх за ФТ.

ФТ наводи и Вучићев одговор да су страховања да би он могао да постане исто што и мађарски премијер Виктор Орбан, који је, како наводи лист, од либерала постао националистички лидер и који је био сагласан са правилима ЕУ само да би постигао чланство у њој, и нападао је изнутра – „99 одсто бесмислице”.

Када је ријеч о односу према Русији , Вучић за овај лист одбацује наводе да би могао да постане „Путинова пета колона у Европи”.

Он каже да је руском председнику увеијк јасно стављао до знања да „Србија остаје на свом путу ка ЕУ”.

Вучић, наводи ФТ, каже да се он не такмичи на конкурсу популарности, и да нема жељу да буде „допадљив или вољен”.

Он себе, како пише у тексту, представља не као посљедњу, али свакако као најбољу наду за своју земљу.

„Србија је произвела више историје него што може да свари”, каже он цитирајући Винстона Черчила и закључује да је најважније одржати мир и спокој, како наводи ФТ.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар