RS i matica

Vučić: Liderima EU ću reći da je Dodik poptuno u pravu kad kritikuje predstavljanje BiH

BRISEL NAJAVIO INVESTICIONI PAKET ZA TZV. ZAPADNI BALKAN
  • „Dodik je u pravu što ukazuje da BiH ovde nije dobro predastavljena. Kada sam poslednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsedavajući – onda sva trojica treba da govore, a kada nije – onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi videli“
  • „Stranci u Ustavnom sudu BiH? To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Tako Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima, donose presudu da imovina koja je predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS“

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prenio je večeras, nakon neformalne večere lidera zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU u Briselu, da je Unija otvorena da čuje naše inicijative i ideje, te da predstoji pokretanje investicionog paketa za region.

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da će EU poslati timove i primiti u pisanoj formi inicijative i ideje zemalja regiona.

EU je najavila, rekao je, pokretanje investicionog paketa za zapadni Balkan, što je, kaže, veoma bitno.

Dodao je da će EU, kako je prenio sa sastanka, podstaći i regionalnu saradnju, a on je posebno ukazao na „mini šengen“.

Sve to bi, prema njegovim riječima, otvorilo perspektivu i značilo da bismo imali mnogo više konkretnih rezultata, nego što smo imali do sada.

„Veoma je važno što smo videli iskrenu posvećenost EU, njihovih najviših zvaničnika napretku celog regiona i želji ljudi koji žive na zapadnom Balkanu osete blagodeti pristupanja EU“, kazao je Vučić.

Otkrio je da će na neformalnoj radnoj večeri u Briselu prvo ukazati na kritike koje je iznio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povodom zastupljenosti članova tog tijela, na toj večeri.

Zamoljen da prokomentariše pismo Dodika predsjedniku Savjeta EU Šarlu Mišelu u kojem navodi da je BiH neravnomjerno prisutna u Briselu, rekao da je potpuno u pravu.

„Tačno je da sam, kada sam poslednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsedavajući onda sva trojica treba da govore, a kada nije – onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi videli“, kritikovao je on.

Rekavši da će prvo biti to na šta će da ukaže, pa prognozirao da će da mu kažu – ništa.

Isto kao što ne mogu, kako ističe, da mu odgovore na to o pravima Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

„Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor, koji bi da menja nešto, a taman smo usnuli u svoje snove, a on se sada setio da traži neka prava. Ako pitaš za prava – onda rušiš vladavinu prava, jer je Ustavni sud doneo presudu u BiH“, kritikovao je on.

Podsjetio je da je osnov postojanja BiH Dejtonski sporazum, a da međunarodna zajednica kaže da dejtonska uredba govori o zastupljenosti stranaca u tom sudu.

„To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina koja je predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS“, kazao je Vučić.

Ukazao je da će poslije ovog doći na red šume, voda, pa vrtići i škole, i da poslije toga neće postojati pravo na jezik kao u Crnoj Gori.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar