РС и матица

Вучић Столтенбергу: Србија је војно неутрална и тај свој статус ће љубоморно чувати

У СРЦУ ШУМАДИЈЕ ПОЧЕЛА ВЈЕЖБА СРБИЈА-2018 СА 2.000 УЧЕСНИКА ИЗ 38 ЗЕМАЉА
  • Предсједник Србије: „Многи су питали: ‘А шта ће вам НАТО, и зашто са њима разговарате?’ Србија добро сарађује и сарађиваће са НАТО. Србија је у последњој фази прихватања ИПАП плана за период 2018-2020. јер хоћемо и желимо да имамо добре односе са тим савезом због будућности наших грађана, без обзира на болна сећања“
  • Јенс СТОЛТЕНБЕРГ: „Вјежба спасавања у ванредним ситуацијама Србија-2018, није војна вјежба већ вјежба цивилне спремности. НАТО у потпуности поштује неутралност Србије и чињеницу да не постоји тежња за уласком у Сјеверноатлантску алијансу. Још једном изражавам жаљење због невиних жртава у бомбардовању 1999. године“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија војно неутрална и да ће тај статус „љубоморно чувати“, али да је то неће спречити да оствари добру сарадњу са НАТО.

„Многи су питали: ‘А шта ће вам НАТО, и зашто са њима разговарате?’ Србија је војно неутрална и љубоморно ће то чувати, али добро сарађује и сарађиваће са НАТО. Србија је у последњој фази прихватања ИПАП плана за период 2018-2020. јер хоћемо и желимо да имамо добре односе са тим савезом због будућности наших грађана, без обзира на болна сећања“, рекао је Вучић на отварању међународне теренске вјежбе „Србија 2018″ у Младеновцу.

Вјежба „Србија 2018″ одржава се од 8. до 11. октобра на подручју Младеновца, Сопота и Аранђеловца, уз учешће 2.000 људи из 38 земаља. Вјежбу организују Министарство унутрашњих послова Србије и НАТО агенција Евроатлантски координациони центар за ванредне ситуације.

Вучић је захвалио генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу, који је у посети Србији, због тога што су претходних дана разговарали о бројним темама али што он ниједног тренутка није желио да утиче на одлуку где Србија жели да буде у будућности.

Предсједник Србије је учесницима вјежбе пожелео успјех и пренио им своје задовољство због тога што се ради о једној од највећих вјежби тог типа у којима екипе из 38 земаља заједно раде и спремају се да пруже међусобну помоћ у случају непогода и несрећа.

„Овдје је ријеч о спасавању живота људи и међусобној помоћи. Србију су 2014. године погодиле велике поплаве и оне су нам показале значај међународне сарадње. Тада је помоћ стигла из 14 земаља а многи од тих одважних људи и сада су са нама и ја им захваљујем“, рекао је он.

Вучић је рекао да управо због тога и Србија има дужност да другима помогне када их снађу невоље и додао да је то захтјеван и комплексан задатак који тражи координацију, спремност и међусобну сарадњу.

Столтенберг: Поштујемо војну неутралност Србије, жалим због невиних жртава

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да тај војни савез у потпуности поштује неутралност Србије и чињеницу да не постоји тежња за уласком у Сјеверноатлантску алијансу и још једном изразио жаљење због, како је рекао, невиних жртава у бомбардовању 1999. године.

Након отварања међународне вјежбе „Србија 2018″ у Младеновцу, Столтенберг је рекао да је свјестан контроверзи које прате НАТО у Србији због бомбардовања 1999. године и да тај рат и даље представља болно сјећање за многе, нарочито за оне који су изгубили неког блиског.

Столтенберг је рекао да жали због сваког невиног изгубљеног живота и поновио да је идеја те акције била да се заштите цивили.

Према процјенама, у НАТО бомабардовању 1999. године погинуло је око 1.000 војника и полицајаца и око 2.500 цивила.

„Прошлост не можемо да заборавимо, али можемо да идемо даље у будућност“, рекао је Столтенберг и додао да партнерство доноси корист и Србији и НАТО, а такође је подсјетио на све заједничке програме који су обављени у прошлости, попут уништавања мина и вишка наоружања, преквалификацију вишка војног кадра и друго.

Он је поновио да је НАТО посвећен безбједном и сигурном окружењу за све на Косову, укључујући и Србе и да је дијалог Београда и Приштине најбољи оквир за проналажење рјешења за све заједнице.

Столтенберг је рекао да је НАТО свуда на Западном Балкану посвећен миру и стабилности и да су земље чланице НАТО велики инвеститори који доприносе привредном расту Србије.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је и да вјежба спасавања у ванредним ситуацијама „Србија 2018″, није војна вјежба већ вежба цивилне спремности.

„То је платформа за оне који први реагују да једни од других науче како би стекли права искуства заједно и како би се боље припремили за времена у којима се суочавамо са правим животним ванредним ситуацијама“, рекао је Столтенберг у Младеновцу и захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу на личном доприносу да би та вјежба била остварена.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар