RS i matica

Vučić zamolio Merkelovu da `pogura` regionalnu ekonomsku zonu i auto put Niš-Priština

REKAO JOJ U TELEFONSKOM RAZGOVORU DA JE ZONA OD KLJUČNOG ZNAČAJA ZA BUDUĆNOST SRBIJE
  • Razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da su očuvanje mira i postizanje kompromisnog rješenja od ključnog značaja za obe strane  
  • Vučić primio zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Pita Maroka, i naglasio da je postizanje stvarnog kompromisa sa Prištinom jedina garancija budućnosti Srbije i cijelog regiona
  • Sastao se i sa direktorkom Federalne agencije Ruske Federacije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju Eleonorom Mitrofanovom, koja je ponudila stručnu pomoć ruskih eksperata za brži napredak radova na završetku hrama Sv. Save

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas, uoči samita Berlinskog procesa u Londonu, sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zamolio je da svojim ugledom i autoritetom ubrza realizaciju projekata Regionalne ekonomske zone i autoputa Niš-Priština.

Vučić je, u telefonskom razgovoru, rekao njemačkoj kancelarki da smatra da su Regionalna ekonomska zona i izgradnja auto puta Niš-Priština od velikog značaja za Zapadni Balkan.

On je posebno izdvojio Regionalnu ekonomsku zonu kao projekat od ključnog značaja za budućnost Srbije i cijelog regiona, jer bi na taj način privukli više investicija i ubrzali protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Predsjednik Srbije se zahvalio njemačkoj kancelarki što je svojom inicijativom za pokretanje Berlinskog procesa značajno doprinijela miru i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Vučić i Merkel razgovarali su i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da je razgovor neophodan, kao i da je očuvanje mira i postizanje kompromisnog rješenja od ključnog značaja za obe strane.

Vučić primio je danas u Beogradu zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Pita Maroka, i naglasio da je postizanje stvarnog kompromisa sa Prištinom jedina garancija budućnosti Srbije i cijelog regiona.

U razgovoru o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, predsjednik Vučić je kazao da Srbija i SAD nastavljaju putem produbljivanja bilateralnih odnosa i da su posjete američkih zvaničnika dobra prilika da se podsjetimo naših dugogodišnjih i plodonosnih veza.

Američki zvaničnik je rekao da cijeni zalaganje predsjednika Vučića za mir i stabilnost u regionu i doprinos koji daje u međuetničkom dijalogu na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Srbije sastao se danas i sa direktorkom Federalne agencije Ruske Federacije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju (Rossotrudničestvo) Eleonorom Mitrofanovom, sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu, kao i o kulturnoj, naučnoj i obrazovnoj saradnji.

Predsjednik Vučić zahvalio je na pomoći koju je direktorka Mitrofanova pružila Srbiji na dužnosti ambasadora Ruske Federacije u UNESKO, kada je spriječeno članstvo Kosova u ovu međunarodnu organizaciju.

On je zahvalio i na pomoći Ruske Federacije u završetku radova na Hramu Sv. Save, na sprovođenju i finansiranju unutrašnjeg oslikavanja, što sasvim sigurno predstavlja i simbol uspješne saradnje dveju zemalja.

Vučić je čestitao Mitrofanovoj na odlikovanju, koje joj je uručila Srpska pravoslavna crkva, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Direktorka Mitrofanova ponudila je stručnu pomoć ruskih eksperata za brži napredak radova na završetku hrama Sv. Save.

„Duhovne veze dva naroda su osnov za razvoj odnosa na svim nivoima”, naglasila je Mitrofanova i predložila što skorije potpisivanje sporazuma o saradnji kulturnih centara dviju zemalja.

Tanjug

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar