RS i matica

Združena taktička vojna vežba s bojevim gađanjem „Begej 2019”

UČESTVOVALO 900 VOJNIKA, 31 VOJNO PLOVILO, 13 BORBENIH AVIONA...
  • Prikazani ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja i specijalni desant u dubinu rasporeda neprijatelja, polaganje rečne minske prepreke i sprečavanje napada neprijateljskih ratnih brodova protivbrodskim dejstvima, vazduhoplovi u pripremama napada i vazduhoplovna podrška
  • Usledili artiljerijska pripremu napada, rečni desant, poprečno prevoženje borbene tehnike preko reke i uvođenje u borbu, napad na komandni brod neprijatelja, razminiranje plovnog puta, brodska, protivbrodska i pešadijska dejstva na ciljeve na kopnu i vodi i formiranje pontonskog mosta i prelaz borbene grupe preko mosta

ZDRUŽENA taktička vežba s bojevim gađanjem „Begej 2019” počela je danas na privremenom poligonu „Titel” u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Centralne vojne komisije Kine, generala Džanga Juosjaoa.

U vežbi učestvuje više od 900 pripadnika jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

Ukupno je angažovano 228 sredstava, i to 33 borbena vozila, 31 plovni objekat, 13 vazduhoplova, 62 neborbena vozila i 89 inženjerskih sredstava.

Tema vežbe je prikazati borbenu grupu u napadu sa nasilnim prelaskom reke, a cilj vežbe je da se pokažu snaga za komandovanje i obučenost potčinjenih jedinica borbene grupe u pripremi, organizovanju i izvođenju borbene operacije.

Vežba se izvodi u nekoliko faza, a, između ostalog, biće realizovano ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja i specijalni desant u dubinu rasporeda neprijatelja, polaganje rečne minske prepreke i sprečavanje napada neprijateljskih ratnih brodova protivbrodskim dejstvima, vazduhoplovi na pripremama napada i vazduhoplovna podrška.

Zatim, učesnici će prikazati artiljerijsku pripremu napada, rečni desant, poprečno prevoženje borbene tehnike preko reke i uvođenje u borbu, napad na komandni brod neprijatelja, razminiranje plovnog puta, brodska, protivbrodska i pešadijska dejstva na ciljeve na kopnu i vodi i formiranje pontonskog mosta i prelaz borbene grupe preko mosta.

Rukovodilac vežbe je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, a komandant borbene grupe je načelnik štaba prve brigade Kopnene vojske pukovnik Dragan Radaković.

Vežbu sa obale prate i građani tog dela Vojvodine.

Uoči početka, priređen je svečani doček za predsednika Srbije, a vežbi prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Potpisan Sporazum o primopredaji kineske opreme Srbiji

Sporazum o primopredaji opreme koju je Kina donirala Vojsci Srbije potpisan je danas u Titelu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Centralne vojne komisije Kine, generala Džanga Juosjaoa.

Sporazum su potpisali načelnik uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i načelnik Kancelarije za međunarodnu vojnu saradnju Centralnog vojnog komiteta general major Ci Guovei.

Dokument je potpisan, kako prenosi Tanjug, nakon realizacije vojne vežbe „Begej 2019” u Titelu.

http://fakti.org/serbian-point/zdruzena-takticka-vojna-vezba-sa-bojevim-gadjanjem-begej-2019

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar