Главно Скупштина РС

Чубриловић: Народна скупштина РС амортизовала је многе ударе на Српску

АНП КАО УСЛОВ ЗА ФОРМИРАЊЕ САВЈЕТА МИНИСТАРА НАМЕТНУЛЕ СУ НЕКЕ АМБАСАДЕ
  • Захваљујући раду Владе, Народна скупштина обавезе извршава планираном динамиком. Када је ријеч о економској ситуацији, можемо да будемо задовољни јер Влада извршава све буџетске обавезе, те сервисира дугове према кредиторима
  • „Недостаје нам више инфраструктурних инвестиција, што је предуслов за бољи привредни развој, али знам да ће ово бити промијењено у наредних неколико мјесеци
  • „Може доћи до већих проблема са мигрантском кризом јер БиХ има слабу економију и сложен систем који не функционише. Формирање кампова за мигранте не долази у обзир ни за Републику Српску, нити за БиХ
  • „Дмитриј Медведев је изразио подршку Републици Српској и руским пројектима који се овдје реализују. Са тим пројектима можемо само постићи економски просперитет и то треба гледати на тај начин, а никако као обиљежавање нечије територије или простора, јер свима у БиХ могу добро доћи пројекти као што је гасовод и други у којима Русија жели да учествује финансијски

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је парламент током 28 година рада својим одлукама амортизовао ударе према Српској и српском народу у БиХ, те навео да атак на Републику не престаје, као и да је ово простор пројектован тако да увијек има нових изазова.

Чубриловић је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске амортизовала ударе попут укидања химне и грба Републике, те покушаја укидања назива Република Српска и 9. јануара као Дана Републике.

„Српска је у сваком том моменту била на висини задатка. Наши посланици су и на судовима одговарали за свој став у парламенту. Нису се либили да донесу одлуке за које су били свјесни да могу и судски одговарати“, рекао је Чубриловић вечерас за РТРС поводом 28 година од проглашења Скупштине српског народа у БиХ, која је претеча данашње Народне скупштине Српске.

Он сматра да су рад Народне скупштине највише обиљежиле почетне године након оснивања, када је донесен Устав и законска рјешења која су дефинисала будућност Републике Српске.

„Тада је ударен добар темељ и добар уставни основ, те је то функционисање настављено све до Дејтона, а након њега смо добили међународну верификацију. Људи који су пројектовали и размишљали у то вријеме о оснивању Народне скупштине и о начину на који треба да дјелује законодавна власт донијели су праву одлуку“, оцијенио је Чубриловић.

Он је нагласио да о специфичности услова у којима сада ради Народна скупштина Републике Српске говори чињеница да је након посљедњих избора у БиХ једино она потпуно заокружила дјеловање.

„Народна скупштина Републике Српске ради несметано, према Уставу и закону“, рекао је Чубриловић.

Проучили смо праксу других парламената

Он је навео да је рад посланика веома одговоран и има широк дијапазон, као и да се актуелни сазив још није прилагодио и упознао о правима и обавезама, али посланици одговорно приступају обавезама, поготово када је ријеч о доношењу појединих законских рјешења и одлука.

Чубриловић је истакао да ће бити усавршаван рад највише законодавне институције, те да евентуалне измјене Пословника о раду неће бити науштрб демократских процеса и јавности рада.

„Затражили смо од шефова клубова посланика у Народној скупштини да предложе измјене Пословника о раду. Да ли ће бити измијењен зависи од посланика, односно да ли то желе и у којој форми. У Пословнику, заиста, има непрецизних ствари које могу бити додатно дефинисане“, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да су проучене праксе многих скупштина. „Наша скупштина се не разликује много од највиших законодавних институција у региону, али је потребно унапређивати њене ефикасности“, додао је Чубриловић.

Скупштина за прва три мјесеца усвојила 45 законодавних аката

Оцијенио је да су расправе које немају везе са тачком дневног реда, вербални сукоби, па и увреде саставни дио парламентарног живота, али да то треба више приписивати појединцу, него као обиљежје парламента.

„Парламент извршава све обавезе према закону, Пословнику о раду и руководство Народне скупштине се труди остати на том нивоу. Посланици са собом носе и различите навике и кућно васпитање. То треба више приписивати појединцу, него посматрати као обиљежје парламента“, нагласио је Чубриловић.

Говорећи о чињеници да је у прва три квартала Народна скупштина Републике Српске усвојила 45 законодавних аката и 31 тематску цјелину, те да је посљедња сједница имала више од 40 тачака, Чубриловић је навео да је важна припрема и да тачке прођу одборе који су заинтересовани да разматрају поједине тачке, заузму одређене ставове, јер ту стручност долази до изражаја више него у самом парламенту.

Говорећи о раду Владе Републике Српске, Чубриловић је оцијенио да је задовољан динамиком рада.

„Захваљујући раду Владе, Народна скупштина обавезе извршава планираном динамиком. Када је ријеч о економској ситуацији, можемо да будемо задовољни јер Влада извршава све буџетске обавезе, те сервисира дугове према кредиторима. Међутим, недостаје више инфраструктурних инвестиција, што је предуслов за бољи привредни развој, а знам да ће ово бити промијењено у наредних неколико мјесеци“, каже Чубриловић.

Чубриловић: Могући већи проблеми са мигрантима

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да може доћи до већих проблема са мигрантском кризом јер БиХ има слабу економију и сложен систем који не функционише и истакао да формирање кампова за мигранте не долази у обзир ни за Републику Српску, нити за БиХ.

Чубриловић је навео да је затварањем Мађарске и дијелом Хрватске границе, БиХ постала веома погодан простор за мигранте, који су највећим дијелом проблем Федерације БиХ, али и простора Билеће у Републици Српској, те границе са Црном Гором.

Српска помаже мигрантима у транзиту

Он је за РТРС рекао да Министарство унутрашњих послова Републике Српске добро обавља посао и да би тако требало да се понашају и друге организације које су задужене за рјешавање те ситуације.

„Република Српска није рекла да неће да прими мигранте зато што не жели да помогне тим људима, него зато што, заиста, не постоји могућност за то. Можемо и помажемо тренутно тим људима, док су у транзиту, али да правимо кампове, то не долази у обзир ни за Републику Српску, нити за БиХ“, рекао је Чубриловић, коментаришући најаве о могућем премјештању миграната из кампа „Вучјак“ код Бихаћа у српско повратничко село Медено Поље код Босанског Петровца.

Посјета Медведева нам импонује

Осврћући се на недавну посјету руског премијера Дмитрија Медведева Србији поводом обиљежавања 75 година од ослобођења Београда, Чубриловић је рекао да то импонује српском народу, јер указује да Србија није сама у обиљежавању тог јубилеја и да има подршку велике земље каква је Русија.

„То пријатељство траје дуги низ година, а на овај начин је само потврђено“, рекао је Чубриловић.

Чубриловић је рекао да је, уз српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Српске Жељку Цвијановић, имао прилику да разговара са Медведевом, који је изразио подршку Републици Српској и руским пројектима који се овдје реализују.

„Имплементирањем тих пројеката можемо само постићи економски просперитет и то треба гледати на тај начин, а никако као обиљежавање нечије територије или простора, јер свима у БиХ могу добро доћи пројекти као што је гасовод и други у којима Русија жели да учествује финансијски“, нагласио је Чубриловић.

Рекао је и да Република Српска без инфаструктуре не може развијати привреду, те истакао значај пројеката као што је изградња моста код Градишке и најављена градњу ауто-пута Београд-Сарајево, који ће једним дијелом ићи кроз Српску, јер ће они допринијети да се Република Српске повеже са регионом.

Српски народ је задовољан што је Хандке нобеловац

Коментаришући додјелу овогодишње Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу, Чубриловић је истакао да је то признање отишло у праве руке и да српски народ треба да буде посебно задовољан, јер ће то имати позитивне ефекте у културолошком, политичком и сваком другом смислу, с обзиром на то да су познати ставови тог аустријског писца о Србији и Србима.

„Радује ме и чињеница да су се наш прослављени режисер и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Емир Кустурица и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић састали у Паризу са Хандкеом и честитали му за ово значајно признање“, нагласио је Чубриловић.

Он је рекао да га није изненадило реаговање из Сарајева у вези са додјелом награде Хандкеу, будући да су познати њихови ставови, али да је такво понашање неозбиљно, јер не мора све да буде политички обојено као што се прижељкује на овим просторима.

Чубриловић: Српска да усаглашено одговори на декларацију СДА

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да би посебна сједница парламента Српске о декларацији СДА могла да буде одржана у првој половини новембра и да очекује усаглашен одговор Српске, који би био подржан великом већином посланика.

Он је рекао да захтјев за одржавање посебне сједнице још није примљен, али и нагласио да Српска треба да кроз форму закључака и одлука Народне скупштине покаже своје виђење доношења декларације СДА чији циљеви су за Србе узнемирујући.

„Декларација СДА има исти циљ као и оне које су рађене прије више од 30 година. Мора се стати са овим, јер српски народ се не осјећа лагодно када види циљеве оваквих докумената. Зато Република Српска мора да у Народној скупштини заузме став о свему“, истакао је Чубриловић за РТРС.

Српски представници у Сарајеву немају одговорност према Скупштини РС

Чубриловић тврди да српски представници на нивоу БиХ немају осјећај одговорности према Народној скупштини, што није добро.

„Сваком од нас би Република Српска морала да буде изнад свега и да о појединим питањима имамо јединствене ставове. Морамо партијске, појединачне и личне интересе ставити у функцију српског народа“, каже Чубриловић.

Он је оцијенио да је недопустиво што на нивоу БиХ власт није формирана ни годину дана након избора.

„Када је писан Изборни закон БиХ, а странци су имали огроман утицај, није се размишљало о оваквој ситуацији, што је невјероватно. Имамо и негативан примјер у Мостару, гдје годинама не могу да буду спроведени изборни резултати. Оваква ситуација на нивоу БиХ није добра, иако Српска може да и без тога функционише“, нагласио је Чубриловић.

Он је поновио да Годишњи национални програм /АНП/ не може бити услов за формирање новог сазива Савјета министара, него да су став о овоме наметнуле поједине амбасаде.

Када је ријеч о владајућој коалицији у Српској, Чубриловић, који је и лидер Демос-а оцијенио је да је она стабилна и да су добри односи међу странкама које је чине.

„Коалиција је стабилна, постоји комотна скупштинска већина. Што се тиче рада парламента одражава се можда у неком сегменту рада ово што није комплетирана власт на нивоу БиХ“, рекао је Чубриловић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар