Скупштина РС

Посебна сједница Народне скупштине поводом Извјештаја комисије за Сребреницу

БИЋЕ ОДРЖАНА 14. АВГУСТА – НА ИНИЦИЈАТИВУ МИЛОРАДА ДОДИКА
  • Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Уводничар ће бити предсједник Републике као иницијатор, а на сједницу ће бити позвани актери тадашњих збивања, на челу са Драганом Микеревићем, екс-предсједником Владе РС, као и чланови комисије који су извјештај сачинили
  • Драган ЧАВИЋ, предсједник НДП-а, поновио је раније тврдње Савеза за побједу да извјештајем није требало да се бави Скупштина, већ Влада, која је за његово састављање била надлежна, због чега су, како је рекао, они били уздржани у вези са сазивањем сједнице. Подсјетио је да је извјештај те 2004. године донесен уз велики притисак високог представника Педија Ешдауна и међународне заједнице
  • Викота ГОВЕДАРИЦА: Овим није требало да се бави парламент. Не само зато што је за њега надлежна Влада, већ и зато што би Бошњаци у Вијећу народа РС могли потегнути питање виталног националног интереса против евентуалних закључака парламента. Не искључујем могућност да Уставни суд РС на крају те закључке и поништи

КОЛЕГИЈУМ Народне скупштине РС заказао је посебну сједницу о Информацији о Извјештају комисије за Сребреницу за 14. август.

Како је рекао Недељко Чубриловић, предсједник парламента, као уводничари ће се обратити предсједник Републике као предлагач, а закључено је и да се на сједницу позову актери тадашњих збивања, на челу са Драганом Микеревићем, тадашњим предсједником Владе РС, као и чланови комисије који су извјештај сачинили.

Подсјетио је да је повод за сазивање сједнице обраћање „Мајки Сребренице“ да се процесуира око 22.000 људи који су на списку војника и полицајаца РС, а који су у то вријеме били у и око Сребренице.

Чубриловић је појаснио да НС РС нема надлежност да поништи извјештај, а коју форму ће документ добити знаће се након спроведене расправе. Додао је да ће од Владе бити затражено да до датума одржавања сједнице достави материјале Скупштини и посланицима, како би се могли одредити о томе.

Драган Чавић, предсједник НДП-а, поновио је раније тврдње Савеза за побједу да извјештајем није требало да се бави Скупштина, већ Влада, која је за његово састављање била надлежна, због чега су, како је рекао, они били уздржани у вези са сазивањем сједнице. Подсјетио је да је извјештај те 2004. године донесен уз велики притисак високог представника Педија Ешдауна и међународне заједнице, а и да је Суд за људска права БиХ донио обавезујућу пресуду да Влада сачини такав извјештај, а не НС РС.

Чавић је рекао да се након 15 година од прикупљања чињеница у вези са догађајима у Сребреници дошло до нових сазнања, укључујући и чињеницу да је утврђено, како је рекао, да је дио људи за које се тада мислило да су нестали живи, и да је то једна од чињеница коју треба уврстити у нови извјештај.

Упитан како коментарише подношење списка њемачком правосуђу на процесуирање, Чавић је оцијенио да се ради о употреби за изборну кампању и да не вјерује да ће озбиљно њемачко правосуђе покренути било какве активности у вези са списком. Ипак, како је рекао, могуће је да људи који су на списку буду доживљавали непријатности попут контрола на граничним прелазима, уколико списак буде прослијеђен на даље поступање.

Вукота Говедарица, предсједник СДС-а, рекао је да је приједлог за сазивање сједнице изнио Додик, који је, како тврди, у то вријеме јавно говорио да се у Сребреници десио геноцид и да треба признати све судске одлуке које су донесене.

Истакао је да овим није требало да се бави парламент, не само зато јер је, како тврди, за њега надлежна Влада, већ и зато што би Бошњаци у Вијећу народа РС могли потегнути питање виталног националног интереса против евентуалних закључака парламента, те да не искључује могућност да Уставни суд РС на крају те закључке и поништи.

Додао је да је тражио да Додик искористи члан 82 Устава РС да сазове сједницу Владе РС и да се донесу одговарајући закључци који би били представљени парламенту, али да је тај његов приједлог одбијен.

Адмир Чавка, посланик Домовине, је рекао да су они били против сазивања ове сједнице јер је, како је истакао, судским процесима утврђена истина шта се у јулу 1995. десило у Сребреници.

Додао је да се ради о манипулацијама и подсјетио да данас у Сребреници тешко живе и Срби и Бошњаци.

У Додиковом приједлогу истакнуто је да је комисија током рада имала отежан рад, да су одбачени њени захтјеви да се проуче и страдања српског народа, а примједбе су изнесене и на то да комисија не може да се бави истрагама.

Подсјећају и да је Републички центар за истраживање ратних злочина РС утврдио да се у извјештају налазе нетачни подаци, а идентификоване су и српске жртве у том периоду на тој локацији.

Упозорено је и да је уступање списка са 22.000 имена српских војника и полицајаца покушај њиховог означавања злочинцима, те да им се пријети репресивним мјерама.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Posebna-sjednica-NSRS-o-Dodikovom-zahtjevu-u-vezi-sa-Srebrenicom-14-avgusta/489417

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар