Вијести Скупштина РС

Посланици Тривић и Вукановић инсистирају на провјери диплома у јавном сектору РС

СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ТО ПОСАО ЗА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И НАДЛЕЖНЕ ИНСПЕКТОРАТЕ
  • Небојша ВУКАНОВИЋ: Сигуран сам да би се нашло свашта, јер знам да има „широкобријешких ђака“ који глуме инжењере. Не видим зашто би био проблем узети диплому, видјети годину на њој, те упоредити са списком студента те године на наведеном факултету

НАКОН покренуте ревизије диплома у федералним јавним установама, појавила се иницијатива за провјеру истих у јавом сектору Републике Српске.

Ни претходна сједница Народне скупштине Републике Српске није могла да прође без приче о купљеним дипломама, као ни без међусобних оптужби посланика.

Ипак, овај пут су отишли корак даље, јер је народна посланица ПДП, Јелена Тривић, кроз посланичко питање затражила списак запослених у јавном сектору, заједно са њиховом одговарајућом стручном спремом и дипломама.

– Дужни су да ми доставе податке у року од 30 дана. Даље ћу кренути у иницијативу да Министарство просвјете и културе, те надлежни инспекторати, провјере дипломе сумњивог поријекла – објашњава Тривићева.

Каже да људе годинама тишти овај проблем, те да очекује подршку, јер ипак је највише оних који су дипломе стекли на поштен начин.

– Вјероватно ће иницијатива ићи у том правцу да тражим подршку од колега посланика. Вољела бих да сви то подрже, јер сам примјетила да је та тема болна зато што свако у окружењу има неког с лажном дипломом, а надређен је у некој установи и изнад је оних који су диплому стекли на поштен начин – каже она.

Подршку већ има од колеге Небојше Вукановића, који је у НСРС најгласнији када су у питању спорне дипломе.

– Свакако да ћу подржати, јер су купљене дипломе један од узрока лошег стања у држави. Ако влада не може да провјери све службенике, може бар људе на руководећим функцијама, односно директоре, министре, начелнике – сматра он.

Додаје да би се свашта нашло када би ова иницијатива заживјела.

– Сигуран сам да би се нашло свашта, јер знам да има „широкобријешких ђака“ који глуме инжењере. Не видим зашто би био проблем узети диплому, видјети годину на њој, те упоредити са списком студента те године на наведеном факултету. То се може завршити за 24 сата, али, проблем је што смо корумпирана држава – каже Вукановић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар