Stranke

Dodik: Ako ih ne zaustavimo, pokušaće da ukinu ime „Republika Srpska“ i entitetsko glasanje

VRH SRPSKE I SNSD U PRIJEDORU NA TRIBINI „ODGOVORNOST ZA BUDUĆNOST“
  • Željka CVIJANOVIĆ: Vlada Srpske će 6. marta usvojiti jednu vrstu operativnog plana jer nema kapacitet, a ni bilo kakvu potrebu, da smješta migrante i pravi stacionare, pogotovo što to nosi sa sobom različite rizike – i bezbjednosne, i ekonomsko-finansijske, i humanitarne, i zdravstvene
  • Radovan VIŠKOVIĆ: Guraju nam u usta i neke riječi koje nikad nisu izgovorene i koje nisu predmet razmatranja u ovom momentu, pa se pominju secesija, rat, huškanje, izazivanje sukoba u BiH. A prvi put i predstavnici EU jasno i glasno poručuju nama u BiH da nema evropskog puta BiH dok imamo visokog predstavnika u zemlji i dok imamo strane sudije u Ustavnom sudu
  • Milorad DODIK, nakon što je pozdravio to što se Evropska unija okrenula odbrani granica: Prvo su nam simbole doveli u pitanje, a sad ulaze u imovinu. Ovo nije kraj. Ako se to ne zaustavi, a mi to pokušavamo da uradimo, Ustavni sud će sigurno presuđivati po drugim pitanjima i onda će doći do imena u prezimena Republike Srpske, pa će promijeniti čitav politički sistem odlučivanja i ukinuti entitetsko glasanje

MILORAD Dodik, predsjednik SNSD, rekao je da vjeruje da se EU odlučila za politiku odbrane granica.

„Vjerujem da je EU prestala sa politikom otvorenih granica i ja to podržavam“, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru gdje je večeras održana tribina SNSD „Odgovornost za budućnost“.

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da očekuje da će na sjednici Vlade Republike Srpske, najvjerovatnije u petak, 6. marta, biti usvojena jedna vrsta operativnog plana kao nadogradnja na ranije zaključke Vlade u kojima je rečeno da Srpska nema kapacitet, niti bilo kakvu potrebu, da smješta migrante i pravi stacionare zato što to nosi sa sobom različite rizike – i bezbjednosne, i ekonomsko-finansijske, i humanitarne, i zdravstvene.

„Moram reći da posebno nosi bezbjednosne rizike s obzirom na to da mi ne znamo ni ko su ti ljudi, ali sada idemo dalje. Nažalost, kriza se nastavlja ponovo. Problem je kako da se zaustave migranti na spoljnoj granici EU, a nas navode na to da jačamo kapacitet“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da bi bilo dobro da region ima apsolutno iskoordinisan odnos kako to Evropa radi u zaštiti svojih spoljnih granica, da tako i zapadni Balkan štiti svoje granice, bez obzira na opterećenost političkim nesuglasicama.

„Nisam sigurna da će se to desiti. Prema tome, odgovor Republike Srpske je da i naš MUP i svi kapaciteti – Civilna zaštita, sve institucije republičkog nivoa sa lokalnim vlastima sprovode određene mjere i tako ćemo i raditi“, rekla je Cvijanovićeva.

Otpor pokušajima razvlašćivanja Republike Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da izgubiti pravo na upravljanje resursima znači izgubiti slobodu, a da je Republika Srpska sinonim za slobodu i da bi bila besmislena sa stanovišta žrtava ako se negativni procesi ne bi zaustavili.

„Prvo su nam simbole doveli u pitanje, a sad ulaze u imovinu. Ovo nije kraj. Ovo, ako se ne zaustavi, a mi to pokušavamo da uradimo, Ustavni sud će sigurno presuđivati po drugim pitanjima i onda će doći do imena u prezimena Republike Srpske, pa će promijeniti čitav politički sistem odlučivanja i ukinuti entitetsko glasanje“, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru gdje je rukovodstvo SNSD-a večeras održalo tribinu „Odgovornost za budućnost“.

On je ocijenio da je proces koncipiran gotovo na isti način na koji su ljudi odvođeni u Jasenovac.

„Oni su tamo očekivali da će ustaše konačno postati ljudi. Mi ne smijemo da mislimo da će neko iz međunarodne zajednice postati čovjek i pokušati da razumije naša prava koja su zapisana u Ustavu, oni će početi da derogiraju ta prava dodatno“, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postdejtonski period karakterišu dvije faze: kada su Amerikanci i međunarodna zajednica stajali iza onoga što se zvalo slovo Dejtonskog sporazuma i kada su odustali i zajedno sa Bošnjacima htjeli da kreiraju BiH mimo Dejtonskog sporazuma preko nametanja visokog predstavnika, a sada preko Ustavnog suda.

„To je nešto što moramo da zaustavimo, prekinemo jer okupacijski sud želi da kreira novi politički sistem, novi sistem vlasničkih i svakih drugih odnosa. To je protivno slovu Dejtonskog sporazuma i naravno da Republika Srpska ima pravo na svoje promišljanje i nikada nećemo isključiti pravo da branimo ono što nam pripada“, poručio je Dodik.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je da je rukovodstvo SNSD-a nakon Doboja večeras u Prijedoru da građane iz prve ruke upozna o neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH, posebno jer je u vezi s tim bilo i brojnih dezinformacija.

„Čak nam se guraju u usta i neke riječi koje nikad nisu izgovorene i koje nisu predmet razmatranja u ovom momentu, pa se pominju secesija, rat, huškanje, izazivanje sukoba u BiH. Možemo da čujemo o evropskom putu BiH, ali prvi put i predstavnici EU jasno i glasno poručuju nama u BiH da nema evropskog puta BiH dok imamo visokog predstavnika u ovoj zemlji i dok imamo strane sudije u Ustavnom sudu“, istakao je Višković.

Potpredsjednik SNSD Željka Cvijanović rekla je da je sigurna da će Prijedor, kao i sve druge opštine i gradovi širom Srpske, prepoznati ono što je politika SNSD, a to je mirna i stabilna Srpska koja čuva i brani svoje nadležnosti, razvija infrastrukturu, popravlja stvari u svim oblastima i nosi odgovornost za određene procese.

„Mi smo velika partija koja razumije koji je naš udio u svemu onome što radi naša koaliciona vlada i onome što je naša koaliciona politika. Sigurna sam da ćemo i u Prijedoru zabilježiti dobar rezultat na lokalnim izborima, ali isto tako da će to biti definitivno dobar rezultat širom Republike Srpske“, dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Saša Bursać zahvalio je rukovodstvu stranke što je došlo da građane Prijedora informiše šta očekuje Republiku Srpsku i Prijedor prije svega, kako u pogledu infrastrukturnih i drugih projekata, tako i u pogledu društveno-političkih događaja.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar