Странке

Додик ће се са папом Фрањом – на његов позив – срести 26. априла у Ватикану

„ВАТИКАН КАО ДРЖАВА ИМА УТИЦАЈ И НА ГЛОБАЛНОМ НИВОУ – БИЋЕ ТО РАЗГОВОР У ФОРМАТУ ШЕФОВА ДРЖАВА“
  • „Не бих препоручио да се ико шали и игра спекулацијама типа – министар одбране ће узети МАП и однијети у НАТО и рећи да је то став БиХ. То би исто било као када бих ја сутра отишао у Москву и потписао споразум о прикључивању БиХ Евроазијском савезу“
  • „СНСД хоће да се досљедно упражњава оно што припада српском народу и Републици Српској, на начин како је предвиђено Уставом. То су три министарска мјеста и никаква заједничка и никаква нестраначка имена. Ово што је Изетбеговић рекао да би један од министара из Републике Српске требало да буде нестраначки кандидат, тиме је затворио могућност да он буде нестраначки. Нас нико неће уцјењивати“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће са папом Фрањом 26. априла у Ватикану разговарати у формату састанака предсједника држава будући да Ватикан, као држава, има одређене утицаје на глобалном нивоу у вези са политиком која се води у свијету.

Додик је истакао да нема намјеру да приликом сусрета са папом преноси нека питања која су од њега тражила нека бошњачка удружења, наглашавајући да и Република Српска има своја удружења.

„Ја сам на позив папе 26. априла у Ватикану и тамо ћемо разговарати у формату састанака предсједника држава будући да Ватикан, као држава, има одређене утицаје на глобалном нивоу везано за политику која се води у свијету и биће ми интересанатно да разговарам са светим оцем и о тим питањима“, рекао је Додик новинарима на Козари.

Он је додао да очекује да ће са папом Фрањом разговарати и о положају вјерских заједница, и то не само Католичке цркве, него и свих других вјерских заједница.

„Очекујем разговоре о кретањима, о процесима у свијету који говоре о томе да управо на религијској основи долази најчешће до поларизације и сукоба који претендују да постану глобални“, нагласио је Додик.

„Бошњаци ризикују да направе не само кризу органа него кризу цијеле БиХ“

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да СНСД и ХДЗ могу већ сутра да буду у Сарајеву и да заврше формирање Савјета министара БиХ, али да покушајима да ураде нешто унилатерално, Бошњаци ризикују да направе не само кризу органа него кризу цијеле БиХ.

„Позивам остале. Значи, ХДЗ и СНСД су спремни сутра да формирају власт. Чекамо Бошњаке, а те њихове гимнастике типа крив је овај, крив је онај, то ме уопште не занима“, рекао је Додик новинарима на Мраковици у паузи састанка лидера и високих функционера СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НДП-а.

Он је оцијенио да је јасна опструкција СДА у погледу онемогућавања изборне воље и изборних резултата, која налази разна питања и која жели да истакне прије обавезе формирања органа власти на нивоу БиХ.

Додик је истакао да СНСД неће пристати на условљавања, да ће остати против политике придруживања НАТО савезу и одбити сваку врсту активности на том плану.

„Не бих препоручио да се ико шали и игра спекулацијама типа – министар одбране ће узети МАП и однијети у НАТО и рећи да је то став БиХ. То би исто било као када бих ја сутра отишао у Москву и потписао споразум о прикључивању БиХ Евроазијском савезу“, рекао је Додик.

Он је додао да вјерује да су институције као што је НАТО и други, који би евентуално на то рачунали, озбиљне институције, да знају карактер БиХ и да би то растурило не само институције него вјероватно и земљу у цјелини.

Додик је нагласио да СНСД хоће да се досљедно упражњава оно што припада српском народу и Републици Српској, на начин како је предвиђено Уставом.

„То су три министарска мјеста и никаква заједничка и никаква нестраначка имена. Ово што је Изетбеговић рекао да би један од министара из Републике Српске требало да буде нестраначки кандидат, тиме је затворио могућност да он буде нестраначки. Нас нико неће уцјењивати“, поручио је Додик.

Говорећи о разговорима о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је нагласио да више нема потребе састајати се на нивоу политичких партија и да је наредно састајање могуће само након формирања власти, ради договора о даљим активностима на нивоу иХ.

„Ми имамо три имена, нећу вам рећи која су. Оно што је важно, ви то већ све знате, Зоран Тегелтија је предсједавајући. Око њега нема никаквих проблема ни у једној политичкој структури на нивоу БиХ, а три имена било би неозбиљно да сад спомињемо док то све не буде јасно“, закључио је Додик.

„Дрвар је српски град, задовољан сам што и Србија задржава пажњу на сваком мјесту гдје живе Срби“

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је Дрвар био и остао српски град, те да је то истина, али је проблематична хистерија која се сваки пут покрене у Федерацији БиХ (ФБиХ) када Срби покушају да кажу да их још има и да ће остати ту.

На молбу новинске агенције Срна да прокоментарише низ негативних реакција из Федерације БиХ на изјаву амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића да ће Дрвар поново бити српски град, Додик је истакао да не види ништа спорно у изјави амбасадора, наводећи да је рекао истину о Дрвару.

„Дрвар је био и остао српски град и изражавам задовољство што и Србија задржава пажњу на сваком мјесту гдје живе Срби, било да је ријеч о Републици Српској или ФБиХ. Оно што је проблематично у догађају за који ме питате јесте хистерија која се сваки пут покрене у ФБиХ када Срби покушају да кажу да их још има и да ће остати ту. И овом приликом изражавам захвалност Србији што брине о Србима, па и кроз отварање конзуларних представништава и у Српској и ФБиХ“, нагласио је Додик.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић рекао је приликом отварања Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару да ће Дрвар у перспективи бити српски град, као што је увијек и био.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић реаговао је на ту изјаву, тврдећи да „Дрвар никада није био српски град, нити ће то икада бити“, а сличне изјаве стигле су и од других бошњачких политичара и удружења.

Конзуларна канцеларија Србије у Дрвару отворена је 16. априла.

(Танјуг – Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар