Странке

Кошарац: СНСД ни по коју цијену неће подржати слање ни редукованог АНП

„УЋИ ЋЕМО У ЈОШ ДУБЉУ КРИЗУ, БИЋЕ ПОТРЕБНО МНОГО ВРЕМЕНА ДА СЕ ВРАТИ ПОВЈЕРЕЊЕ“
  • Члан руководства СНСД Сташа КОШАРАЦ: „Нећемо дозволити никоме у БиХ да у наше име бира неке подобне Србе који би вршили власт на заједничком нивоу изузев оних који имају изборну побједу у Републици Српској, а су СНСД и наши коалициони партнери

ЧЛАН Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да је сазивање ванредне сједнице Предсједништва БиХ о именовању предсједавајућег Савјета министара логичан слијед активности и да СНСД ни по коју цијену неће подржати слање АНП-а, па ни оног редукованог с фокусом на цивилну област.

„Обавеза свих нас је да поштујемо Устав и политичко представљање народа послије изборног процеса и важно је да се имплементирају изборни резултати. Било је много условљавања, прекршен је Закон о Савјету министара и многе друге процедуре. Мислим да је то била политика СДА мотивисана неким моделом дијела међународне заједнице која је присутна у БиХ“, нагласио је Кошарац.

Он је поновио да СНСД неће одустати од става да је војна неутралност најбоље рјешење за БиХ, те да је ванредна сједница Предсједништва БиХ логичан слијед активности.

„Нећемо гласати за АНП и нећемо подржати такво рјешење на нивоу Предсједништва или било којег другог органа. Након провјера Зорана Тегелтије од ЦИК-а и Сипе, логичан слијед је био да Предсједништво обави свој дио активности и зато је Додик покренуо иницијативу за заказивање ванредне сједнице“, навео је Кошарац.

Он је подсјетио да постоје изјаве предсједавајућег и бошњачког члана Предсједништва БиХ – Жељка Комшића и Шефика Џаферовића – о кандидату за предсједаавајућег Савјета министара, али и став СНСД-а да нема АНП-а.

Члан Предсједништва СНСД-а је додао да није ни песимиста ни оптимиста уочи ванредне сједнице Предсједништва БиХ заказане за уторак, јер, како каже, до сједнице има довољно времена.

„Свима треба из добрих намјера указати на неопходност конституисања органа. Ми нисмо оптерећени да се то мора урадити по сваку цијену, али јесмо политички мотивисани за досљедну примјену Устава и закона и политичко представљање нашег нареда. Нећемо дозволити никоме у БиХ да у наше име бира неке подобне Србе који би вршили власт на заједничком нивоу изузев оних који имају изборну побједу у Републици Српској, а су СНСД и наши коалициони партнери“, поручио је Кошарац.

Он је навео да у БиХ постоје структуре које када домаћи политичари производу неки акт, попут споразума о формирању власти, покушавају да га помноже са нулом.

„Треба се мотивисати дијалогом, уважавајући све политичке различитости и уважавати Устав, закон и важност политичких представника који су изабрани на изборима да морају бити дио структура, а не они који бирају странци или неке структуре у другом ентитету који виде подобнију структуру“, рекао је Кошарац за „Кликс“.

Он је оновио да АНП није нигдје услов за конституисање власти и да би нова власт требало да мапира спољну политику и приоритете државе.

„Не постоји никаква могућност слања АНП-а, па ни редукованог. Нема условљавања. Ако се прокоцка прилика и пониште потписи лидера са споразума, ући ћемо у дубљу политичку кризу и изгубити доста времена да се врати повјерење“, упозорио је Кошарац.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар