Svijet

Asadova armija ušla u Raku koju je izgubila 2014.

OD 2017. BILA U RUKAMA KURDA IZA KOJIH SU STAJALI AMERIKANCI
  • Damask dočekao priliku da kapitalizuje svoje dosadašnje pobjede – izvojevane uz podršku Rusije, Irana i libanskog šiitskog pokreta Hzbolah – i da počne da vraća kontrolu nad djelovima teritorije koje su (sa Amerikancima iza leđa) držali Kurdi i teroristi okupljeni u koaliciji oko sirijske Al Kaide (Džebhat an-Nusra)
  • Asadove snage prethodno povratile kontrolu i nad gradom Tabka, aerodromom koji je u njegovoj blizini, nad dvije hidrocentrale i nekoliko mostova preko Eufrata

BIJELA kuća je žrtvovala manje većem i važnijem: da bi povećala izglede da zadrži Tursku u američkoj orbiti i u NATO – žrtvovala je Kurde i naredila povlačenje svojih trupa sa sjeveroistoka Sirije.

To je vlasti u Damasku dalo dugo čekanu priliku da kapitalizuje svoje dosadašnje pobjede – izvojevane uz podršku Rusije, Irana i libanskog šiitskog pokreta Hzbolah – i da počne da vraća kontrolu nad djelovima teritorije koje su (sa Amerikancima iza leđa) držali Kurdi i teroristi okupljeni u koaliciji oko sirijske Al Kaide (Džebhat an-Nusra)

Isturene jedinice sirijske regularne armije le su danas u grad Raka kojeg su do „američkog bjekstva“ držali Kurdi, a Islamska država ga – do poraza – smatrala svojom drugom prijestonicom.

Asadove snage ušle su u Raku prvi put nakon   2014-te.

I, odmah su na svim glavnim ulazima u grad postavile svoje kontrolne punktove.

Prethodno su povratile kontrolu nad gradom Tabka, aerodromom koji je u njegovoj blizini, nad dvije hidrocentrale i nekoliko mostova preko Eufrata.

Raku je 2014-te zauzela Islamska država uz prikrivenu pomoć SAD i njima savezničkih arapskih monarhija Persijskog zaliva.

U oktorbu 2017-te Raka je posle višemjesečne opsade prešla u ruke pretežno kurdskih Sirijskih demokratskih snaga koje su iz vazduha imale podršku avijacije SAD i još nekih zapadnih zemalja.

U toj operaciji je Raka prilično temeljno razorena i nije obnovljena ni do danas.

Kurdi nisu ni pokušali da spriječe ulazak vladinih trupa u Raku jer im je mnogo važnije da se one postave između njih i Turaka.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar