Svijet

Bloomberg: Planeta ulazi u najdublju mirnodopsku recesiju za posljednjih 90 godina

JPMORGAN CHASE: PANDEMIJA ĆE SVJETSKU EKONOMIJU KOŠTATI 5,5 TRILIONA DOLARA
  • Stručnjaci Instituta za međunarodne finansije (IIF) izračunali su da je u 2019. godini globalni dug porastao za više od 10 triliona dolara i da je dostigao rekordan nivo od 255 triliona dolara. To  je ekvivalentno 322% globalnog BDP

PANDEMIJA korona virusa oduzeće svjetskoj ekonomiji 5,5 triliona dolara u naredne dvije godine, procijenili su analitičari američke JPMorgan Chase& Co.

Agencija Bloomberg, koja se pritom pozvala na analitičare vodećih investicionih banaka, objavila je piše da „svijet ulazi u najdublju recesiju u mirnodopsko doba nakon 1930-ih“.

Dio istih procjena je i predviđanje da recesija neće biti duga, ali da se do 2022. godine svjetska ekonomija vjerovatno neće vratiti na dokrizni nivo.

Uz naglašavanje: „Čak i uz nezapamćeni nivo monetarnih i fiskalnih podsticaja, bruto domaći proizvod SAD se vjerovatno neće vratiti na svoj trend prije krize, bar do 2022. godine“.

U JPMorgan Stanley veruju da će se BDP razvijenih zemalja vratiti na nivo prije krize tek u trećem kvartalu 2021. godine.

Stručnjaci Instituta za međunarodne finansije (IIF) izračunali su da je u 2019. godini globalni dug porastao za više od 10 triliona dolara i da je dostigao rekordan nivo od 255 triliona dolara.

Ovaj pokazatelj je ekvivalentan 322% globalnog BDP.

U ukupan dug su uključeni dugovi vlada, banaka, nefinansijskih korporacija i domaćinstava.

Stručnjaci upozoravaju da je ukupni dug trenutno za 40 odsto (odnosno, za 87 triliona dolara) iznad nivoa na kome je bio na početku finansijske krize 2008. godine.

Pad svjetske trgovine u 2020-oj mogao bi zbog pandemije koronavirusa biti veći za 30 odsto, saoštila je Svjetska trgovinska organizacija (STO).

Prema mišljenju njenih stručnjaka, smanjenje trgovine može biti veće od zabilježenog 2008.-2009. za vrijeme tzv. globalne finansijske krize.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar