Свијет

Ердоган оптужио Трампа да је Турску претворио у „стратешку мету“ САД

ТУРСКИ ЛИДЕР ГРМЕО ПРОТИВ АМЕРИКЕ НА КОНГРЕСУ СВОЈЕ (ВЛАДАЈУЋЕ) ПАРТИЈЕ ПРАВДЕ И РАЗВОЈА
  • Централна тачка Ердоганове оптужнице била је: „Прозрели смо вашу игру и сами вас на њу, ево, изазивамо. Нећемо се предати онима који нас називају својим стратешким партнером, а заправо су нас претворили у своју стратешку мету. Користећи девизни курс, наши противници покушавају да код нас изазову економски државни преврат, настоје да нас сатјерају у ступицу“
  • Докле је Ердоган спреман да иде? Унал Чевикез, бивши турски амбасадор у Москви, сматра да ће хладни рат са Вашингтоном потрајати, али наглашава да се Ердоган у догледно вријеме неће усудити да земљу изведе из NATO

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су – у настојању да од Турске направе свог послушног вазала – на путу да остану без икаквог утицаја на Анкару и да западну војно-политичку коалицију лише једног од најважнијих ослонаца.

Само што је турски надлежни суд по други пут одбио да пусти из кућног притвора америчког пастора Ендрјуа Брансона, којег Анкара оптужује за помагање заверјеницима који су 2016-те покушали да свргну Реџепа Тајипа Ердогана, сам турски лидер је поново пркосно поручио Бијелој кући и Стејт департману да неће капитулирати нити им се склонити са пута.

Наступивши на конгресу своје (владајуће) Партије правде и развоја, изговорио је:

„Прозрели смо вашу игру и сами вас на њу, ево, изазивамо. Нећемо се предати онима који нас називају својим стратешким партнером, а заправо су нас претворили у своју стратешку мету. Користећи девизни курс, наши противници покушавају да код нас изазову економски државни преврат, настоје да нас сатерају у ступицу“.

Ердоган је – а његове ријечи су опет биле испраћене бурним и дугим аплаузом – предочио Доналду Трампу да Турска неће поклекнути „пред силама које покушавају да своје благостање побољшају на рачун других земаља“:

„Посљедњи догађаји нам отварају нова врата и дају нове могућности за развој. Планирамо да годишње примамо по 40 милиона туриста. Већ сада у одбрамбену индустрију улажемо 45 милијарди долара, а улагаћемо – до 75 милијарди. Производићемо беспилотне летјелице, авионе и хеликоптере, радићемо на новој техници“.

На конгресу је потврдио да ће бити изграђен пловни канал „Истанбул“ дужине 43 километра који ће бити „паралелан са Босфором“. Назвао га је „највећим пројектом у историји Турске“ и нагласио  да ће уз канал бити саграђена два сасвим нова града.

Претходно је турски лидер одобрио увођење контрацарина на 22 америчка производа и позвао сународнике да бојкотују iPhone Apple и другу електронику увезену из САД.

Ердоган не крије да тражи нове савезнике, а његов шеф дипломатије, Мевлут Чавушоглу, Вашингтону је наменио ове ријечи:

„Прошло је вријеме иживљавања над нама!“

Већ се отворило питање: докле је Ердоган спреман да иде?

Унал Чевикез, бивши турски амбасадор у Москви, сматра да ће турско-амерички хладни рат потрајати, али наглашава да се Ердоган у догледно вријеме неће усудити да земљу изведе из NATO.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар