Одабрано Свијет

Историјска низбрдица: Удео долара у трговини између Кине и Русије први пут испод 50 одсто

САМЊИО СЕ НА 46 ОДСТО, А ОСТАТАК ЈЕ БИО У ЕВРИМА (30 ОДСТО) И ЈУАНИМА И РУБЉАМА (24 ОДСТО)
  • Пре само пет година, 2015. године, око 90 одсто руско-кинеске трговине било је у доларима. На крају 2016. – удео долара је опао на око 80 одсто… Да би се на крају 2019-те, са разбуктавањем трговинског рата између Вашингтона и Пекинга, спустио на 51 одсто
  • Русија од 2016. године са Европом тргује углавном у еврима. Његов удео је прошле године у просеку био 42 одсто, а рубље – 18 одсто

И АМЕРИЧКА империја и глобализам умногоме су почивали на империји долара. А на том планетарном „броду“ већ се појављују озбиљне рупе.

Удео долара у трговини између Русије и Кине опао је за пет процентних поена у првом кварталу 2020. године и спустио се на свој историјски минимум од само 46 одсто!

Ово значки да су трансакције у доларима први пут обухватиле мање од половине трговине између Руске Федерације и Народне Републике Кине.

Истовремено су евро и валуте двеју земаља – јуан и рубља – оствариле своје рекордне висине: 30 одсто и 24 одсто.

Тренд замене долара другим валутама у трговини Русије са Кином убрзаће се у блиској будућности.

Пре само пет година, 2015. године, око 90 одсто руско-кинеске трговине било је у доларима. На крају 2016. – удео долара је опао на око 80 одсто… Да би се на крају 2019-те, са разбуктавањем трговинског рата између Вашингтона и Пекинга, спустио на 51 одсто.

Долар су истиснули понајвише евро и јуан. Рубља је у руско-кинеској размени тренутно на 7 одсто.     

Русија од 2016. године са Европом тргује углавном у еврима. Његов удео је прошле године у просеку био 42 одсто, а рубље – 18 одсто.

Рубља је средство плаћања за 60 одсто размене са суседним државама.

Московске прогнозе су да ће се удео у размени Русије са светом у наредних пет и нешто година смањити до 30 одсто…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi-istorijska-nizbrdica-udeo-dolara-u-trgovini-izmedju-kine-i-rusije-prvi-put-ispod-50-odsto

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар