Одабрано Свијет

Москва упозорила Турску да С-400 не сме препродати Американцима

У САД ЖЕЛЕ ДА ТУ МОГУЋНОСТ УГРАДЕ У СВОЈ ВОЈНИ БУЏЕТ ЗА ФИНАНСИЈСКУ 2021.
  • Портпаролка руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу (ФСВТС) Марија Воробјова већ је упозорила: „Реекспорт С-400 испоручених Турској – било којој земљи – није могућ без дозволе руске стране!“ 

АМЕРИКАНЦИ су наумили да покушају да од Турске купе зенитне ракетне системе С-400 „Тријумф“.

Са двојаком амбицијом: да их се сами дочепају и да их уклоне са територије Турске, како би Анкара и даље куповала њихове „Патриоте“.

Иницијативу је дао сенатор Џон Тјун који је предложио да се наменска средства за ту куповину предвиде у војном буџету САД за финансијску 2021-ву.

Иницијатива садржи и захтев Анкари да се обавеже да више неће куповати оружје и војну опрему која не одговара „стандардима НАТО“, а „примила“ се иако у Вашингтону не разбијају главу питањима: да ли би Турска уопште била спремна да С-400 прода и да ли би јој Москва то дозволила?

Портпаролка руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу (ФСВТС) Марија Воробјова већ је упозорила: „Реекспорт С-400 испоручених Турској – било којој земљи – није могућ без дозволе руске стране!“    

Русија ће имати право да примени санкције ако Турска прихвати предлог САД о купопродаји С-400, изјавио је Анатолиј Капустин, председник Руског удружења за међународно право.

Додатно је указао: „Тјунов амандман на нацрт војног буџета се потпуно уклапа у америчка гледања на ствари заснован на уверењу да се све може купити. Уколико Турска прихвати понуду –  аутоматски ће искомпликовати своје односе са Русијом, све до могућих санкција са наше стране. Војни уговори су, по правилу, затворени и једнократни, али је у уговору о продаји С-400 сигурно забрана реекспорта и откривања поверљивих ствари које се тичу употребе С-400, чак и обуке персонала који ће њиме руковати“.

С-400 је противавионски ракетни систем који „види“ све око себе у кругу од 600 километара, а борбени домет му је 400 км.

http://fakti.org/oruzje/moskva-upozorila-tursku-da-s-400-ne-sme-preprodati-amerikancima

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар