Одабрано Свијет

Шанахан: Сједињене Државе неће дозволити Русији и Кини да милитаризују космос

ГЕРАСИМОВ ЗАТРАЖИО ДОДАТНЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ ЗА ПАРИРАЊЕ ДЕЈСТВИМА САД У КОСМОСУ И ИЗ КОСМОСА
  • На космичком форум Space Symposium у Колорадо Спрингсу Патрик ШАНАХАН рекао: „Морамо ствари реално сагледавати. Наши противници постављају оружје у космосу да би атаковали наше сателите. Русија и Кина су милитаризовале космос да би довеле у питање свемирске могућности САД“
  • Портпарол кинеске дипломатије Ген ШУАН оценио да Сједињене Државе оптуживањем Москве и Пекинга праве себи изговор за рад на војној доминацији у космосу. А и на новом модерном наоружању, у целини

СЈЕДИЊЕНЕ Државе неће дозволити Русији и Кини да милитаризују космос – изјавио је Патрик Шанахан.

На годишњем космичком форум Space Symposium у Колорадо Спрингсу, вд шефа Пентагона је додатно рекао:

„Морамо ствари реално сагледавати. Наши противници постављају оружје у космосу да би атаковали наше сателите. Русија и Кина су милитаризовале космос да би довеле у питање свемирске могућности САД“.

Шанахан је у овом контексту директно оптужио Кину:

„Комунистичка влада у Пекингу већ је гушила наше комуникационе могућности и наставља да повећава свој потенцијал за то. Већ располаже ласерским оружјем“.

Додатно је прецизирао: „Очекујемо да ће Кина наредне године инсталирати копнени ласерски систем који ће држати на нишaну космичке сензоре апарата на ниским орбитама. Оружане снаге Кине су у стању да изводе сајбер-нападе против наших свемирских система, а имају и ракете које са земље могу ууништавати наше сателите. Кина актив но развија  и своје хиперсоничне потенцијале“.

Шанахан је додао да и Русија ради на много чему као и Кина, али се није упуштао у детаљнија објашњења.

Својим слушаоцима је предочио да „Москва и Пекинг  кроз савет безбедности УН гурају споразуме које немају намеру да поштују“.

Доналд Трамп је у фебруару потписао декрет о формирању Космичких снага.

Русија је тим поводом упозорила да Сједињене Државе тиме подстичу милитаризацију космичког простора, а саме га користе за војне сврхе.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије – генерал армије Валериј Герасимов – почетком марта је позвао војне научнике своје земље да интензивно раде на „средствима за супротстављање могућим војним дејствима вероватног  противника у космосу и из космоса“.

Портпарол кинеске дипломатије Ген Шуан је оценио да Сједињене Државе оптуживањем Москве и Пекинга праве себи изговор за рад на војној доминацији у космосу. А и на новом модерном наоружању, у целини.

http://fakti.org/us-standard/sanahan-sjedinjene-drzave-nece-dozvoliti-rusiji-i-kini-da-militarizuju-kosmos

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар