Свијет

Трамп признаје Американцима да су конгресни избори – референдум о њему и његовом курсу

ОБАМА АГИТУЈЕ ЗА ДЕМОКРАТЕ И УПОЗОРАВА БИРАЧЕ ДА ЈЕ АМЕРИКА НА РАСКРШЋУ
  • На митингу у Монтани Америкнцима је овако описао између чега ће се 6. новембра бирати: „Републикански Конгрес значи више радних мјеста и мање криминала. Демократски Конгрес значи више криминала и мање радних мјеста, то је врло једноставно. Ништа простије од тога“
  • Меланија ТРАМП оптужила демократе и опозиционе медије да блате и лажно оптужују њеног мужа и позвала Американце да им гласањем 6. новембра покажу колико нису у праву

ДОНАЛД Трамп и његов претходник у Бијелој кући Барак Обама индиректно се сукобљавају овог викенда уочи конгресних избора који ће се одржати 6. новембра а одлучиће –ко ће до нових предсједничких избора, у новембру 2020-те, контролисати горњи и доњи дом Конгреса САД.

Трамп је поновио присталицама да за наредне предсједничке изборе већ има слоган „Сачувајмо величину Америке“, нагласивши да је то је логичан наставак слогана „Учинимо Америку поново великом“ са којим је 2016. године побиједио Хилари Клинтон.

Трамп води кампању око двије главне теме, доброг економског стања земље и борбе против илегалне имиграције коју он везује за несигурност.

На митингу подршке републиканским кандидатима у мјесту Белгрејд у америчкој држави Монтани рекао је и ово:

„Имиграциони програм демократа је да доведу трговину дрогом, трговину људима и криминалне картеле. Они хоће да Америка постане гигантско уточиште за чланове банди“.

Упозорио је становнике те руралне државе да ће морати да закључавају врата и прозоре у случају побједе демократа.

Већ недјељама Трамп на предизборним скуповима говори о пријетњи коју представљају каравани од неколико хиљада миграната из централне Америке, који се сада крећу преко Мексика ка граници с САД, гдје су упућене хиљаде америчких војника.

Америкнцима је овако описао између чега ће се 6. новембра бирати:

„Републикански Конгрес значи више радних мјеста и мање криминала. Демократски Конгрес значи више криминала и мање радних мјеста, то је врло једноставно. Ништа простије од тога“.

Обама је наступио на предизборном скупу у америчкој држави Џорџији, гдје је дошао да подржи кандидаткињу Стејси Ејбрамс која би могла да постане прва црна гувернерка те јужне државе.

„Ја сам овдје из простог разлога да тражим од вас да идете да гласате. Посљедице негласања су велике јер је Америка на раскршћу. Вриједности наше земље су у питању“, рекао је Обама.

Трамп је на свом скупу без навођења Обаминог имена само поручио гласачима да други покушавају да их застраше сваком врстом ужаса.

Барак Обама и Доналд Трамп поново ће данас наступати на новим митинзима.

Супротно држању својих претходника, сам Трамп јасно говори да су ови конгресни избори референдум о њему.

Трамп је, иначе, послије тог митинга преко Твитера оптужио демократу Џоа Донелија из Индијане, који се бори за нови сенаторски мандат, да покушава да „украде изборе помоћу рекламе на Фејсбуку“ и навео:

„Прича се да Донели плаћа ркламу на Фејсбуку за свог такозваног конкурента из Либертаријанске партије. Није ли то Донелијев покушај да украде изборе? Зар то није оно што је чинила Русија?“

За 435 места Представничког дома трка је заправо концентрисана на око 60 округа пошто су остали прилично чврсто опредијељени за једну или другу партију.

Што се тиче горњег дома Конгреса, Сената, у игри је 35 од 100 мјеста, за која се бира на мандат од шест година. Календар је тако пао да се гласа углавном у конзервативним областима, што даје демократама мање шансе да освоје мандате.

Више од 32 милиона гласача већ је гласало у раном гласању које је омогућено поштом или лично у већини америчких држава.

То је 20 одсто више него што је гласало у превременом гласању на изборима 2014. године.

У све су се укључили и Меланија Трамп и потпредсједник САД Мајк Пенс.

Трампова супруга је оптужиал демократе и опозиционе медије да дискредитују актуелног шефа државе и позвала Американце да им гласањем покажу – колико нису у праву.

Нагласила је да „против Доналда користе лажне оптужбе и лажне новости, стварајући привид да он нема подршку бирача“.

А она им је поручила: „Пред нама је битка коју морамо заједно добити“.

Пенс је изнио властиту прогнозу да ће републиканци у Представничком дому и послије ових избора задржати већину, а у Сенату САД је још и повећати.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар