Свијет

У Бјелорусији синоћ први покушај обојене револуције, Лукашенко: „Диригенти су у Пољској, Чешкој и Британији“

ПРЕСЈЕЧЕН МЕКОМ РЕПРЕСИЈОМ ПОПУТ ОНЕ КОЈУ ЈЕ МАКРОН КОРИСТИО ПРОТИВ „ЖУТИХ ПРСЛУКА“
  • Бјелоруски лидер, који је са преко 80 одсто гласова освојио шести предсједнички мандат, открио да су учесници насилних демонстрација инструкције добијали из Пољске, Велике Британије и Чешке, а да је било мијешања и из Русије и Украјине
  • Навео да је било покушаја заузимања полицијских станица, а у два мања града – и покушаја преузимања власти. Нагласио да су демонстранти имали среће што их је специјална полиција спријечила да крену на резиденцију шефа државе јер би се тамо суочили са „антитерористичким методима“
  • Организатори не одустају: позвали су на нове протесте вечерас – са инструкцијама из америчких приручника за обојене револуције. А 11. августа – на „генерални штрајк“
  • У функцији заоштравања ситуације је и најновија изјава главног кандидата Запада на предсједничким изборима Светлане Тихановске. Она је прво изјвила, иако је добила мање од 10 одсто гласова, да не признаје резултате избора, а послије само неколико сати објавила – да је она побједник и новоизабрани предсједник Бјелорусије

БЈЕЛОРУСКИ лидер Александар Лукашенко сурово и одлучно је – притом са минималном и прилично меком репресијом налик оној коју је Емануел Макрон користио проти „жутих прслука“ – онемогућио први покушај огранизовања у његовој земљи постизборне обојене револуције.

Саопштио је да су демонстранти у Минску након предсједничких избора у Бјелорусији намеравали да нападну и резиденцију шефа државе – Палату независности.

Маса се била окупила на 200 метара од Палате независности. Преко телефона се чуло: Треба нам 100 хиљада да нападнемо Палату независности“. За њих је добро што их је специјална полиција задржала. Да су стигли до Палате независности, тамо би било сасвим другачије. Тамо би дејствовала Служба безбједности антитерористичким методима и средствима. Било би им превише. Специјална полиција их је спасила да не направе тај пресудни корак.   Ситуација није била катастрофална, али је била прилично опасна за људе који су гурнути на улице“.

Власти су биле приморане да војним возилима евакуишу чланове изборних комисија са 33 бирачка мјеста у Минску су била под блокадом демонстраната. Блокирани и под притиском.

Према очекивањима, Лукашенко је објавио:

Позабавићемо се свима који провоцирају и гурају дјецу у немире. Надам да ће им `шкљоцнути у мозгу` и да ће схватити да спаљују земљу под сопственим ногама. У сваком случају, нећемо дозволити ово што покушавају“.

Бјелоруски предсједник је открио да су у протесте умијешани и појединци из Русије, Украјине, Пољске и Чешке. Као главно је означио:

Протестима покушавају да управљају из иностранства. Не говорим само о Пољској у коју су се склонили наши опозиционари и отуда почињу да вуку конце. Не говорим ни о Украјини (одакле су неки дошли). У протесте је умешана и Чешка. Из те земље су луткарски навођени неки на протесту, а наше овце не схватају шта од њих желе“.  

Лукашенко је наставио речима: „Траже добровољну предају власти од некога ко је управо на изборима освојио преко 80 одсто гласова. Бацили су дјечаке на бајонете. Подстицали их да заузимају полицијске станице и управе. У Кореличима и још једном мјесту покушали су да преузму власт. Поново упозоравам: у Бјелорусији неће бити мајдана, колико год то неко желио. Нећу дозволити да нам растргну земљу. Позивам родитеље да виде гдје су им дјеца – да им касније не било болно.

Према његовим ријечима, 25 полицајаца је у нередима повређено. Неки имају преломе руку и ногу.

Организаторе насиља у Минску и још неким градовима Бјелорусије чека осам до 15 година затвора.

Међутим, управо организатори – од којих се многи налазе изван земље – немају намјеру да се заустављају.

Преко друштвених мрежа већ су позвали „грађане Белорусије“ на нова окупљања данас у 19.00 сати.

Посавјетовали су им да купују „заштитну опрему“, кациге и штитнике, респираторе и(ли) гас-маске, а објавили су и нове инструкције и позив возачима да блокирају улице и путеве.

Свим својима су препоручили и да припреме „мали прибор за прву помоћ“.

У Минску им је као зборно мјесто означена – Стела побједника.

Препоручено им је да се крећу у малим групама.

Уз упозорење да не иду на Авенију Независности.

За 11. август су Белоруси позвани на „генерални штрајк“…

Све по америчким приручницима за учеснике обојених револуција.

У истој функцији је и најновија изјава главног кандидата Запада на предсједничким изборима Светлане Тихановске.

Она је прво изјавила, иако је добила мање од 10 одсто гласова, да не признаје резултате избора, а после само неколико сати објавила – да је она побједник и новоизабрани предсједник Бјелорусије.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/lukasenko-odlucno-presekao-prvi-pokusaj-obojene-revolucije-novi-vec-veceras-i-sutra

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар