Вијести

Равногорци амбасадору САД у Сарајеву: Четници су вам спасили 500 пилота!

ПОДСЈЕТИЛИ ГА И ДА ЈЕ ХАРИ ТРУМАН ДРАЖУ МИХАИЛОВИЋА ОДЛИКОВАО НАЈВИШИМ ОРДЕНОМ
  • Америчком и британском амбасадору написали и ово: „Нама би било нормалније да сте присуствовали нашем скупу (у Вишеграду) и одали почаст ђенералу Михаиловићу и његовим борцима за жртву коју поднеше за свој, али и ваше народе у савезничкој борби против фашизма“

ИЗ Равногорског покрета су у понедјељак саопштили да су запањени реаговањима амбасада САД-а и Велике Британије у Босни и Херцеговини на парастос код споменика Дражи Михаиловићу у Вишеграду, поручивши им да су „били савезници у борби против фашизма у Другом свјетском рату“.

„Морамо ли подсјетити америчког амбасадора да су припадници Равногорског покрета, за вријеме Другог свјетског рата, спасили око 500 америчких пилота који су оборени на територији Србије и послали на слободну територију са аеродрома у Прањанима, гдје сваке године представници америчке војске и амбасаде обиљежавају тај догађај код спомен обиљежја, које су сами направили, у знак захвалности четницима“, истиче се у саопштењу, преноси Тањуг.

Равногорци подсјећају и да је амерички предсједник Труман постхумно одликовао Драгољуба Дражу Михаиловића највишим орденом части којим се може одликовати страни држављанин.

„Морамо ли рећи енглеском амбасадору да је наш краљ Петар Други Карађорђевић, на почетку рата, заједно са цјелокупном владом, нашао уточиште у његовој савезничкој земљи и одатле, заједно са енглеском владом координисао и помагао борбу Југословенске војске у отаџбини, чији је врховни командант и министар војни био управо ђенерал Михаиловић, чија се војска борила против окупатора за ослобођење земље и интересе савезничких земаља, чији су држављани управо ови шокирани и уплашени амбасадори“, пише у саопштењу.

Како се додаје, ово је нешто што у Равногорском покрету, као сљедбеници идеје Драже Михаиловића, „нису очекивали од амбасадора“.

„Нама би било нормалније да сте присуствовали скупу и одали почаст ђенералу Михаиловићу и његовим борцима за жртву коју поднеше за свој, али и ваше народе у савезничкој борби против фашизма“, истиче се у саопштењу.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар