Vijesti

Stanovnici Sinjajevine brane svoju planinu i od Milove vojske i od NATO

NA NJOJ MOŽE DA SE NAPASA VIŠE OD 10.000 GOVEDA I 200.000 OVACA
  • Predstavnik Građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“ Aleksandar MILATOVIĆ: Sinjajevina je kao stvorena za poljoprivredu i turizam. Analiza Agrokombinata „13. jul“ pokazala je da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti hiljadu tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i 4.000 tona sijena od čega se može zaraditi oko 11 miliona evra. A od vojnih poligona nemamo ni evro dobiti

PLANINA Sinjajevina neće biti pretvorena u vojni poligon NATO-a jer to njeni mještani neće dozvoliti po cijenu života i spremni su da blokiraju sve pristupne puteve ako vojska krene ka njihovim katunima i pašnjacima, poručili su građani danas sa protesta „Sačuvajmo Sinjajevinu“ koji je održan na Savinim vodama.

Nekoliko stotina građana zatražilo je da Ministarstvo odbrane Crne Gore odustane od namjere da na toj planini uspostavi vojni poligon, zahtijevajući da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode.

Predstavnik Građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“ Aleksandar Milatović rekao je da je Sinjajevina područje stvoreno za poljoprivredu i turizam.

On je naveo da je analiza Agrokombinata „13. jul“ pokazala da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti hiljadu tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i 4.000 tona sijena od čega se može zaraditi oko 11 miliona evra.

Milatović je istakao da su milionski prihodi mogući i od turizma.

„Od vojnih poligona nemamo ni evro dobiti, tako da je računica jasna. Sinjajevina pripada stočarima i turistima i nikako se ne smije uništiti“, poručio je Milatović.

Mještanin Lipova Vlado Bojić ukazao je da na Sinjajevini ima na stotine endemskih vrsta i da se na toj planini može napasati više od 10.000 goveda i 200.000 ovaca.

„Pozivam sve koji gravitiraju Sinjajevini da je brane, a nadležne da, ako treba, pitaju narod i referendumom kako želi da koristi svoju Sinjajevinu“, poručio je Bojić.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je ranije da Vojska Crne Gore nijednim postupkom neće ugroziti Sinjajevinu, niti bilo koju teritoriju.

On je naveo da na Sinjajevini neće biti gradnje, već da će prostor koji tamo već postoji biti korišten za vježbe jedinica Vojske Crne Gore.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar