Vijesti

Vuković: Traži se lokacija za spomen-obilježje žrtvama NATO bombardovanja

SPOMENIK REPUBLICI SRPSKOJ BIĆE NA PALAMA – NA MJESTU OSNIVANJA NJENIH INSTITUCIJA

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da su u toku razgovori o najprikladnijoj lokaciji za spomen-obilježje žrtvama NATO bombardovanja od kojeg stanovnici Srpske i danas osjećaju posljedice.

Vuković je rekao da je u 2019. godini prvi put ustanovljen 9. septembar kao datum sjećanja na žrtve NATO bombardovanja iz 1995. godine.

On je podsjetio da je, u saradnji sa opštinskim boračkim organizacijama, obezbijeđen republički status obilježavanjA egzodusa sarajevskih Srba 16. marta, dok je Vojničko groblje Mali Zejtinlik na Sokocu dobilo status spomenika od najvećeg značaja za Republiku Srpsku.

Vuković je dodao da je Skupština grada usvojila zaključak da grad finansira izradu idejnog rješenja i projekat dva važna spomen-obilježja – kapije grada koja treba da simbolizuje izlazak Srba iz Sarajeva, a koja bi trebalo da se nalazi na spoju opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te spomenik Republici Srpskoj koji bi se nalazio na Palama na mjestu osnivanja brojnih institucija Republike.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar