Влада РС

Америчка амбасада у БиХ уплашена за хашку и бошњачку истину о Сребреници и Сарајеву

ТВРДИ – ИАКО ЈОШ НИСУ НИ КОНСТИТУИСАНЕ – ДА НЕЋЕ ПОСЛУЖИТИ НИ ИСТИНИ НИ ПОМИРЕЊУ
  • Чланови комисија су из 12 земаља, а Комисијом за Сребреницу предсједаваће Гидеон Грајф, а „сарајевском“ стручњак из Израела Рафел Израели
  • Комисија за Сарајево имаће седам чланова, а за Сребреницу девет. Конститутивне сједнице комисија биће одржане крајем марта или почетком априла

АМБАСАДА Сједињених Држава у БиХ тврди да формирање нове комисије за Сребреницу не служи признавању истине или промовисању помирења.

То је за Н1 речено у Канцеларији за односе са јавношћу Амбасаде САД у БиХ поводом одлуке Владе РС о формирању комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

„Међународни суд правде и Међународни кривични трибунал за бившу Југославију закључили су да је у Сребреници почињен геноцид. Потребно је да сви поштују ове судске одлуке, храбро се суоче с прошлошћу и прихвате истину, без обзира колико је она болна“, наводе у амбасади.

Амбасада навела да подржава изјаву Већа за имплементацију мира из децембра 2018. године, „која је осудила закључак Народне скупштине РС о одбацивању извештаја из 2004. године“.

„Формирање нове комисије за Сребреницу не служи признавању истине или промовисању помирења“, поручују у амбасади.

Из амбасаде напоммињу и да, без обзира на етничку припадност, све жртве рата заслужују да се пронађе истина и задовољи правда.

„Као највећи масакар почињен у Европи након Другог свјетског рата и злочин против цјелокупног човјечанства, геноцид у Сребреници се никада не смије заборавити и никада се не смије минимизирати. Исто вриједи за све злочине почињене током рата у БиХ“, додају у амбасади.

Влада Републике Српске именовала је јуче чланове међународних и независних тијела – Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао да ће Центар пружити потпуну административно-техничку и финансијску подршку раду комисија и додао да су чланови комисија из 12 земаља, да је предсједавајући Комисије за Сребреницу Гидеон Грајф, а за Сарајево стручњак из Израела Рафел Израели.

Он је навео да ће комисија за Сарајево имати седам чланова, а за Сребреницу девет, као и да ће конститутивне сједнице ових комисија бити одржане крајем марта или почетком априла.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар