Влада РС

Цвијановић: Остварила сам изузетно важне контакте у оквиру Бијеле куће и Трамповог окружења

„ГОДИНАМА СМО ЗАРОБЉЕНИЦИ ЛАЖНЕ СЛИКЕ О БиХ И СРПСКОЈ КОЈА СЕ НАМЕЋЕ ИЗ НЕКИХ АМБАСАДА“
  • „Била сам усмјерена на контакте у оквиру Бијеле куће и људе у Трамповом окружењу јер је немогуће пронаћи адекватан контакт у оквиру Стејт департмента: „Они од нас траже уступке, хоће да слијепо слушамо све што каже Сарајево, они овдје имплементирају бошњачку политику, радећи на штету Срба и Хрвата и онога што пропагирају званична Бањалука и Мостар. Стејт департмент очито не жели да прича са нама… Губљење је времена њима објашњавати неке ствари“
  • „Показало се да су они (у БиХ који се баве мигрантима) неозбиљни и да у истом дану различите институције износе другачије податке о мигрантима, што показује да не управљају кризом. Земља која не управља својом границом није никаква земља“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је током посјете САД остварила нове контакте у оквиру Бијеле куће и окружења америчког предсједника Доналда Трампа који су изузетно важни, будући да је БиХ, а посебно Српска годинама заробљеник стереотипа, вјештачких теза и лажне слике наметнутне од појединаца који пишу извјештаје из појединих амабасада у БиХ.

Цвијановићева каже да је њена обавеза као предсједника Владе да „отвара канале комуникације и води разговоре за које сматра да ће Српска од њих имати користи“.

„Много година смо заробљеници стереотипа и вјештачких теза о БиХ, а посебно о Српској. Моја обавеза је да испричам причу Републике Српске и да тражим саговорнике који желе да слушају. Не радим ништа на штету било кога другог. Доста је тога да Српска, о којој су лажну слику наметнули појединци који пишу извјештаје из појединих амабасада у БиХ, буде ухваћена у замку и да је третирају на начин који је недопустив шаблон“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да је била усмјерена на контакте у оквиру Бијеле куће и људе у Трамповом окружењу, наводећи да је немогуће пронаћи адекватан контакт у оквиру Стејт департмента из више разлога, између осталог, и због матрице у коју покушавају да уклопе и Републику Српску.

„Ако они сматрају да им није корисно да причају са нама, онда и ми сматрамо да није корисно да причамо са њима. Они од нас траже уступке, хоће да слијепо слушамо све што каже Сарајево, они овдје имплементирају бошњачку политику, радећи на штету Срба и Хрвата и онога што пропагирају званична Бањалука и Мостар. Стејт департмент очито не жели да прича са нама, а ни ми се нисмо трудили да ту нешто посебно урадимо знајући да су баријере такве какве јесу. Губљење је времена објашњавати неке ствари, а да с друге стране наиђете на зид“, каже Цвијановићева.

Она је напоменула да нико од људи са којима је разговарала није бивши у Трамповој администрацији како су то покушали да представе појединци у Српској и БиХ.

„Сви људи са којима сам имала прилику да разговарам су били и биће у Трамповом тиму и за сљедеће изборе, а и сада предано раде на промоцији одређених републиканских конгресмена који намјеравају поново да се кандидују“, објаснила је Цвијановићева за АТВ.

Она је посебно истакла разговор са копредсједавајућим Националног комитета Републиканске странке Бобом Падучиком, који је, како је навела, врло актуелан и значајан и који је добро разумио ставове Републике Српске.

„Нашли смо пријатељско мјесто гдје можемо да испричамо све о БиХ и да кажемо каква је улога Републике Српске“, рекла је премијер Српске.

Осврћући се на негативне коментаре из БиХ и Српске о њеној посјети САД, Цвијановићева је нагасила да је превасходно ријеч о фрустрацији која врло често долази из политичког Сарајева, док у Српској то чине они који никад нису искорачили ван Републике, нити одржали састанак било гдје у свијету.

Институције на нивоу БиХ неспособне да ријеше мигрантску кризу

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да мигрантска криза представља проблем који захтијева озбиљно поступање, али да та озбиљност није виђена у институцијама на нивоу БиХ.

„Сви они који су на нивоу БиХ били задужени да се баве овим питањем су оманули. Чињеница је да /предсједник СДС-а Вукота/ Говедарица брани нешто што је неодбрањиво. Институције на нивоу БиХ неозбиљно приступају проблему што показује да они или не желе или нису способни да виде размјере проблема. Они су навикли да се са свим питањима баве само најобичнијим политикантством“, рекла је Цвијановићева за АТВ.

Она је навела да мигранти улазе у БиХ када и како хоће и прелазе границу гдје пожеле.

„То носи бројне безбједносне и здравствене ризике, али то изгледа не представља посебан проблем никоме од оних који треба да се баве овим питањем“, рекла је Цвијановићева.

Она је потврдила да ће у петак. 3. августа, одлуком Владе Републике Српске бити формирано координационо тијело које ће пратити кретање мигранта на територији Српске и предузимати неопходне мјере.

„Координационо тијело мора да спроводи закључке које је Влада донијела прије неколико мјесеци. То значи да буде евидентиран сваки мигрант, да ће брзо бити упућивани на локације предвиђене да буду њихови центри и да нема кретања и задржавања у Српској и уношења свих ризика о којима сам говорила. Морамо имати везу више институција и људи како би се ухватили у коштац са тим проблемом“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да Српска није раније формирала координационо тијело јер је вјеровала и надала се да ће институције БиХ почети да раде свој посао.

„Показало се да су они неозбиљни и у истом дану различите институције износе другачије податке о мигрантима, што показује да не управљају кризом. Земља која не управља својом границом није никаква земља. Земља која не може да се заштити од таквих ствари је врло проблематична“, подвукла је Цвијановићева.

Она је указала да незадовољство изазивају неозбиљне изјаве опозиције – оних који су у институцијама на нивоу БиХ и предсједника политичких партија у Српској као што је Говедарица.

„Они покушавају да нађу покриће за нечињење оних који су требали да чине врло озбиљне ствари. Вјерујем да ће наше координационо тијело бити на челу реализације свих закључака који је донијела Влада Српске. Све што се тренутно дешава показује колико смо били у праву када смо донијели те закључке и рекли да нема задржавања миграната у Српској и да Савјет министара не може одређивати које су локације у Републици Српској погодне за смјештај миграната, а да нас нису питали и добили сагласност за то“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ситуација у Бихаћу и његовој околини показује колико је све алармантно, али да, упркос томе, желе да смјесте мигранте у општине у којима живе српски повратници у Федерацију БиХ.

„Депресивно и јадно изгледа план да у подручје гдје су се малобројни Срби успјели вратити шаљете мигранте. То је додатни удар на повратнике српске националности који су тешком муком обезбиједили какве-такве услове за живот, који је веома тежак. Многа села још немају струју, нити су повратницима обезбијеђене елементарне ствари и сада треба још да тамо буду смјештени мигранти са свим ризицима које носе“, рекла је Цвијановићева.

Она је закључила да је мигрантска криза преозбиљан проблем, а да то што неки неће да га виде на озбиљан начин показује да нису дорасли пословима којима се баве.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар