Влада РС Главно

Шеранић: Седам дана смо имали благи, а сада изразити раст броја заражених

НОШЕЊЕ МАСКИ И ДАЉЕ ОБАВЕЗНО, ЗАБРАЊЕНЕ ПОСЈЕТЕ СТАРАЧКИМ ДОМОВИМА И БОЛНИЦАМА
  • Општине ће имати право да преко својих кризних штабова доносе и рестриктивније мјере од оних на нивоу Републике Српске

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је епидемиолошка слика неповољна и да смо у посљедњих седам дана имали прилику да видимо благи раст, а сада и изразити раст лица која су заражена.

Оно што сходно овом броју знамо, знамо одакле су ова лица. То су контакти са позитивним лицима (случај неколицине), лица која су се са симптомима јавила у здравствене установе, поручио је Шеранић и додао да је епидемиолошки то добра информација, али је број заражених забрињавајући, и то у великом броју општина у Републици Српској

Анализа са Институтом показала је да се углавном ради о преносу у кругу породице или на радном мјесту.

„Ми нисмо своје мјере ни мијењали свакако, а подразумијевју обавезно ношење маски прије свега у затвореном јавном простору, с друге стране – радно вријеме је ограничено на 23 часа, и то је мјера која би свакако требала да се спроводи, али имамо информације са терена да се та мјера у не спроводи потпуности у Републици Српској. Свакако да тај вид окупљања представља један од ризичних начина, да тако кажем, што се тиче преноса самог вируса“, рекао је Шеранић за АТВ.

Постоји и низ мјера које су и даље на снази, од дезинфекције руку до самог понашања људи у одређеним објектима, а забране посјета старачким домовима и здравственим установама и даље важе, подсјетио је Шеранић.

Локалне заједнице ће имати могућност да кроз локалне кризне штабове доносе и рестриктивније мјере од оних на нивоу Републике.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар